En annons fick Nina Orloff intresserad av Sugar gliders, men det var när hon flyttat till Malaysia som hon gjorde slag i saken. Först köpte hon en hona och köpte senare till en obesläktad hane för att honan skulle få sällskap. Idag har hon fyra stycken. Sugar gliders är otroligt söta, mysiga och sociala små pungdjur, därför fastnade Nina för dem. Nu har hon haft sugar gliders i tio år.
![Sugar glider- ett husdjur som ökar i populäritet sugar glider]()
Sugar gliders är mycket sociala och passar bra för hund- och kattmänniskor. De är nyfikna och tillitsfulla, vill gärna sova i sängen. Dock är det viktigt att komma ihåg att dessa små är nattdjur, vilket innebär att de mest sover dagtid och är aktiva på nätterna. De är lekfulla men har inte så lätt för att lära sig konster. Däremot är de väldigt finurliga och bestämda, de hittar alltid på smarta lösningar för att få det de vill ha, och de vill gärna ta med sig saker in i sina bon.
– Jag hade en ring runt matskålen, då plockade en av mina suger glider av ringen, satte den runt magen, chasade ner den till svansen och bar ner den till boet. De kan också lära sig att öppna dörrar och härmar gärna oss människor.
-De är väldigt roliga! berättar Nina.
Grundläggande fakta
![Sugar glider- ett husdjur som ökar i populäritet]()
Sugar glider, eller korthuvad flygpungekorre tillhör samma familj som kängurun och koalabjörnen, de är alltså pungdjur. De härstammar således också från Australien. Namnet sugar glider har de fått på grund av att deras förkärlek till sött samt att den ”glidflyger”. De blir upp till 20 centimeter långa, rekomenderad vikt bör ligga på ca 120 gram och med rätt skötsel uppnår de en ålder av 10-14 år, till och med upp till 15 år.
Föda
Dieten som Ninas sugar gliders äter heter Priscilla price diet. Nina ger även ibland sina djur en hemmagjord gröt bestående av bland pollen, protein, lori nectar, kalcium, mjölkersättning och HPW. Gröten ger hon för att de ska få fin päls och behålla vikten. Pellets och torkad frukt finns alltid i buren. När man ger dem pellets är det viktigt att man ger en speciell sort som är för sugar gliders. Den måste man dock importera från USA. Dock börjar de oftast lukta starkt om deras kiss om de enbart äter pellets så man bör ge dem en varierad kost. Torrfodret Orijen för katter rekommenderas även till sugar gliders. De är något av allätare. Växtföda, ägg, insekter, kyckling och annat kött äter de mycket gärna. De äter även söta frukter, nektar och honung. Blanda gärna pollen i maten, tipsar Nina, som också säljer sugar glider vänlig mat till sina kunder.
Hälsa
Sugar glidern är generellt ett friskt djur, men den kan få kalciumbrist. Det är mycket viktigt att man känner till vilken föda som kan ge kalciumbrist så att man undviker detta. Symptomen på brist visar sig genom att de blir stela i bakpartiet och går stötigt. Att strö extra kalcium på maten är att rekommendera. Och även om djuren gärna äter sötsaker är det viktigt att hålla koll på intaget, eftersom för mycket socker gör att tänderna ruttnar. Magproblem får de sällan, men kan bli lösa i magen om man ger dem till exempel för mycket vindruvor eller om de är stressade. Är de hårda i magen, ge mer vätska i maten.
Parning och dräktighet
![sugar glider]()
Honor och hanar går bra att ha tillsammans även om de inte ska paras. När honan är befruktad är hon dräktig i 14 dagar innan ungen lägger sig i pungen, där den ligger i två månader för att utvecklas färdigt innan den kommer ut. Vanligtvis föder en sugar glider en till två ungar per gång, men ibland upp till fyra.
Sugar gliders och andra djur
Sugar gliders fungerar oftast bra ihop med andra djur, som till exempel katter. Nina berättar att hennes katt passar ungarna.
– Min ragdoll bär omkring ungarna på ryggen! Han brukar också vakta ungarna i boet medan mamman springer iväg och äter eller leker. Detsamma gäller även de hundar vi har haft.
Kan en pälsdjursallergiker ha Sugar glider?
Dessa djur lämpar sig bra till den som är allergisk mot andra djur, säger Nina. Dock kan man få lite klåda på huden om man blir riven av för långa klor. Badda med handsprit på det irriterande området.
Träning och stimulans
![Sugar glider- ett husdjur som ökar i populäritet]()
Sugar glidern tycker om leksaker. Nina brukar göra egna saker av pärlor och tyg som hon gömmer i koppar. Även rep att klättra i, toarullar som de kan springa igenom och bollar med bjällror fästa i snören. Nina rekommenderar också bilbanor eller bondgårdar från vanliga leksaksaffärer. De är lättaktiverade och begränsningen finns egentligen bara i din fantasi. Liksom ett barn behöver suger glidern mycket omväxling. Det är bra att byta ut leksakerna en gång i veckan.
Miljö och skötsel
Buren bör vara minst fyra kvadratmeter enligt Jordbruksverket, men har man inte möjlighet till en så stor bur kan man ha burdörren öppen så de får vara lösa. Man bör undvika att ha elkablar och sladdar i det rum de vistas i, eftersom de kan bita sönder dem.
Nina säger att hon inte hört om något djur som blivit sjuk av drag, men hon rekommenderar inte heller att ha dem i direkt närhet till öppet fönster även om man naturligtvis kan vädra då och då. De kan vara ute på sommaren. Nina har dem lösa, de sitter ofta på hennes axel och de gillar att leka ute. De är pålitliga och springer inte ifrån sin ägare om de är bondade. (Med bondad menas att ägaren skapat ett band till sitt djur) En ohanterad (obondad)sugar glider kan självklart springa bort.
Man bör inte blöta ner en sugar glider i onödan, eftersom de lätt får svamp om de inte torkar ordentligt. Använd helst torrschampo, gnugga sedan rent med en handduk. Spraya bara schampot på ovansidan av pälsen. Byt bomaterialet och städa buren en gång i veckan för att undvika smuts och dålig lukt.
Bottenmaterialet i buren bör bestå av ett material som är lätt att rengöra, exempelvis en plastmatta. Men eftersom sugar glidern är ett djur som gillar att gräva bör man ha tidningar, bark eller hö. Nina har det i ena hörnet av buren. På så sätt kan hon både hålla rent lätt och undvika att materialet hamnar överallt. Man kan lära sugar gliders att gå på toaletten, men oftast gör de sina behov i buren. De visar tydligt när de behöver göra ifrån sig, genom att kröka svansen. Därmed slipper man att det är kiss och bajs överallt där det inte ska vara.
Lätta att tolka
En sugar glider visar tydligt om den till exempel är rädd. Då låtar den som en gummianka. När de kallar på någon eller varnar för någonting skäller de som en chihuahua. De pratar med varandra genom att klicka med tungan, så det är bra om ägaren gör samma sak när den hälsar på dem. De har även ett slags mjukt väsande läte när de tvättar varandra i rumpan, för att tala om att de luktar samma och därmed tillhör samma flock. De kan också ge ifrån sig samma ljud om de upplever obehag när de kissar och bajsar, så därför är det viktigt att vara uppmärksam när man hör ljudet.
Köpa Sugar glider – vad man ska tänka på
Först och främst bör man ha koll på att djuren har det bra hos uppfödaren, vilket naturligtvis gäller vilket djur man än ska köpa. Nina rekommenderar att köparen ber ägaren att hantera djuren själva lite innan de gör slag i saken och köper. Hon säger också att uppfödaren har ett ansvar här, att se till att till exempel inte sälja ett djur med ett mer svårhanterligt beteende till någon utan erfarenhet. Det är bra att innan ta reda på hur föräldrarna är i sättet, eftersom det går i arv till ungarna. Även om man kan jobba bort dåliga beteenden är detta inte att rekommendera till en ovan person. Det är viktigt att man arbetar med beteendet och tränar dem att bli vana vid att bli hanterade av människor redan när de är små.
När man köper till ett djur till en redan existerande grupp finns det lite att tänka på. Till exempel om man har en hona och en hane och köper till en hona är det bra att separera hanen från dem i början och sedan släppa in honom efter ett tag. Det kan lätt bli slagsmål då de vill försvara sitt revir. Man bör hålla koll på deras personligheter och gärna ta in en hona som är yngre än de andra. Man kan ha bara en, men då krävs tillstånd från Jordbruksverket. Eftersom de är flockdjur, bör de inte vara ensamma mer än en månad. De kan lätt bli deprimerade av att vara ensamma, och då kan de dö.
Man chipmärker aldrig så pass små djur eftersom chipet blir för stort. Man kan tatuera dem, men det rekommenderar inte Nina eftersom man då måste söva dem vilket är så pass farligt för suger gliders så att de kanske inte vaknar upp ur narkosen. Det är också stressande för djuren, så det vill man inte utsätta dem för om man vill deras bästa.
Uppfödare och priser
![Sugar glider- ett husdjur som ökar i populäritet]()
Man brukar sälja ungarna när de är åtta veckor gamla. En unge ska däremot inte lämnas till köparen innan den äter, kissar och bajsar samt tvättar sig själva ordentligt. Förstagångsmammornas ungar tenderar att vara lite senare i utvecklingen.
Det finns få uppfödare i Sverige. De flesta uppfödarna är idag verksamma i Danmark. Vill man importera från andra länder hjälper Nina till med pappersarbete, tillstånd mm som behövs. Hon importerar även själv från Danmark och USA.
Köper man i Sverige varierar priset oftast mellan 1000-2000 kr, men färg och ålder påverkar priset. Normalpriset för en unge är 2000 kr. Vill man ha en sugar glider med lite mer ovanliga färger får man betala från 2500 kr till 5000 kr.
Ökat intresse
Intresset för sugar gliders har ökat markant de senaste åren. De återfinns på en del mässor, men det vanligaste är att sugar glider-träffar anordnas eller att man ”träffas” i grupper och forum på nätet.
Uppfödare och forum
Nina’s sugar gliders
Sugar glider forum på Facebook
Veterinärer som tar emot sugar gliders
Doctrivet Smådjursklinik, Stockholm
Blå Stjärnans djursjukhus, Göteborg
Fågelkliniken, Lomma
Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se