Quantcast
Channel: Vimeddjur.se
Viewing all 574 articles
Browse latest View live

Koppeltvång – vad gäller?

$
0
0

Zorro väcker uppmärksamhet där han disciplinerat går i kort koppel bredvid sin matte Malin Sandell. Zorro är en stilig schäferhane på sju år som idag är ute på en promenad på Djurgården i Stockholm. Vimeddjurs redaktion stannar till och kommer att prata om etik – vad är det en hundägare bör känna till och respektera.  Vad gäller i mötet hund och människa ,möten hundägare och hundägare, mellan hunden och andra hundar.

Ja, för mig är det viktigt att visa att jag har full kontroll över min hund, eftersom det är en schäfer och många är rädda för schäfrar, konstaterar Malin. På promenaden möter vi flera hundar utan koppel. Det står faktiskt skyltat vid Djurgårdsbron att hundar skall vara kopplade. Här finns förutom betande får och hästar, vilda fåglar , rådjur , räv och grävling . En del människor tycker inte om och är rädda för hundar  – stora som små och då spelar det ingen roll att matte eller husse intygar att hunden är ”så snäll”. Det måste vi acceptera säger Malin Sandell.

En annan hundägare – Anne är ute och går sin kvällspromenad med sin hund av rasen lagotti. Här gäller det verkligen att ha sin hund kopplad och ha den nära dig, när man möter alla skolklasser och dagisbarn med matsäckspåsar och mackor i händerna!

Vad är det då som gäller?

I lagen om tillsyn över hundar och katter – paragraf 16 (2007:1150) kan man läsa att från första mars till tjugonde augusti gäller det att ha extra stor uppsikt över sina djur. Syftet är att skydda de vilda djuren under den tid när de får sina ungar. Det gäller nästan all naturmark, större parker eller liknande miljöer. Även resten av året måste hunden hållas under uppsikt, så att den inte förföljer vilt. Jakträttsinnehavare har rätt att fånga in och koppla en lösspringande hund. Om det inte går att fånga in hunden, kan den riskera att bli skjuten. Det gäller även hundar som jagar boskap.

I renskötselområdet skall alla hundar vara kopplade som inte används i renskötseln.

I nationalparker gäller generellt kopplingstvång. I vissa tillåts inte hundar.

I naturreservaten gäller kopplingstvång i de flesta fall.  På de flesta öarna i Östersjön och på Västkusten och stora delar av Stockholms skärgård råder kopplingstvång. När det gäller gator och torg gäller de lokala ordnings föreskrifterna.

Länsstyrelse och kommun kan införa lokala regler. Man kan höra av sig till respektive kommun för att höra efter vilka regler som gäller i just den kommunen. Det är hundägaren som har ansvaret för hunden, även om den vistas hos någon annan person. Det kallas STRIKT  ANSVAR och innebär även att ha kännedom om vilka lagar och regler som gäller.

 Vet ni vad som gäller i er kommun?

Källa: Naturvårdsverket.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

 


Fästingar kan orsaka sjukdomar hos hundar och katter

$
0
0

Våren är här med full kraft och med den vaknar många småkryp till liv. En av dem är fästingarna som kan orsaka sjukdomar på hundar och katter. De suger blod och sprider sjukdomar till människor och djur. Fästingen är ett slags kvalster och besläktat med spindeldjuren. Fästingen genomgår fyra stadier. Ägg, larv, nymf och vuxen.

Fästingar kan övervintra och vaknar till liv när temperaturen närmar sig fem grader. De trivs i högt gräs och skuggiga fuktiga miljöer. Områden där det vistas mycket rådjur finns också mycket fästingar. Fästingarna har rådjuret som värddjur. Även råttan är ett av de djur som fungerar som värddjur åt fästingen.Fästinghonan lägger sina ägg på marken. När de utvecklats till larver kan de ta sig upp på t.ex. en hare eller ett rådjur. På en hare eller ett rådjur kan det sitta hundratals fästinglarver. Eftersom fästingen varken kan flyga eller hoppa, sitter den på ett grässtrå eller blad och väntar tålmodigt på ett tillfälle att krypa över till ett djur.

Om din hund blir sjuk

Om din hund eller katt får en fästing ska den snarast avlägsnas. Det finns speciella fästingplockare att köpa, men en pincett går också bra. Avlägsna hela fästingen. Vid ett enstaka fästingbett kan en svullnad eller rodnad uppstå och i de flesta fall klarar sig hunden från följdsjukdomar. Men fästingar kan bära på allvarliga sjukdomar. Borrelios och Ehrlichios är de två vanligaste sjukdomarna som hunden kan drabbas av, men den kan även drabbas av TBE.

Borrelia är en bakterie som ca 20 % av fästingarna bär på. När fästingen suger blod kan bakterier överföras. Hunden kan få symtom som feber, trötthet, apati, aptitlöshet och smärtande leder. Mot borrelia finns antibiotikabehandling.

TBE hos hund endast ett fåtal hundar drabbas av TBE i Sverige varje år. TBE är en fästingburen hjärnhinneinflammation. Symtomen är feber, trötthet, vinglighet. Mot TBE finns ingen behandling utan läker med tiden oftast ut av sig själv.

Anaplasma  tidigare kallad Ehrlichios är en blodsjukdom, som orsakas av bakterier. Symtom som feber, trötthet, vinglighet och aptitlöshet kan uppträda. Anaplasma behandlas med antibiotika.

Förebygg

Gå igenom hunden varje dag och och ta bort de fästingar du eventuellt hittar. Det finns speciella fästingplockare att köpa som minskar risken för att fästingen huvud blir kvar i huden och orsakar infektioner. Vid de partier där hunden har mindre päls är det lättare för fästingen att bita sig fast.

Tyvärr händer det ibland att fästingar går sönder när man försöker plocka bort dem. När fästingen väl är sprucken och man tagit bort så mycket man kan finns det  inte så mycket mer att göra än att hålla ögonen på området och rengöra dagligen för att förebygga infektion. Man kan rengöra med t.ex. klorhexidin, alsollösning (är dock mycket uttorkande) eller mild tvål och vatten. Djurets kropp stöter oftast bort det som är kvar av fästingen men bulan kan vara kvar i upp till 2 veckor.

Stort utbud av fästingförebyggande preparat för djur

Det finns många olika preparat mot fästingar på marknaden både receptfria och receptbelagda. Här följer några exempel:

Shoo! tag  är en giftfri fästingbricka för hundar som ger ett naturligt fästingskydd genom ett förstärka hundens naturliga elektromagnetiska fält. Fästingskyddet ska vara helt giftfritt och fritt från bekämpningsmedel.

Bärnstenshalsband sägs fungera med hjälp av statisk elektricitet. När fästingen sätter sig i pälsen får den en elektrisk chock.

Frontline vet kan man antingen spraya på hunden eller droppa i nacken med hjälp av pipett. Den aktiva substansen i Frontline heter Fipronil, som skadar fästingens nervsystem och fästingen dör. Vid applicering  är det viktigt att hunden ögon och slemhinnor inte kommer i kontakt med fästingmedlet. Undvik att barn kommer i kontakt med medlet. Medlet skyddar hundar i 3 -5 veckor. Biverkningar som hundar kan få är hudreaktioner, klåda och håravfall.

Fixodida Zx är ett fästingmedel i tablettform som inte innehåller kemiska tillsatser. Det sägs även kunna stimulera pälstillväxten och motverka dålig andedräkt vid regelbunden användning.

 

 

 

Kattens dräktighet vecka för vecka

$
0
0

När du parat din katthona väntar en otroligt spännande tid. Dräktigheten är dock inte alltid problemfri och därför är det bra att vara ordentligt förberedd. För den ovane kan det vara bra att ha en erfaren uppfödare som handledare. Att ta en kull med kattungar på sin katt medför ett stort ansvar. Både katthonan och ungarna ska få bästa omvårdnad man kan ge. Här får du följa med i kattens dräktighet vecka för vecka.

Det kan finnas stora skillnader mellan katters löpmönster. Vissa katter löper regelbundet och högljutt, medans andra katter löper tyst och mer sällan. De större djursjukhusen erbjuder ett progesterontest, där man med hjälp av ett blodprov lättare kan se när katten löper.

Vecka 1
Dag 1: Det räcker med en parning för att katthonan ska få ägglossning. Hanen har hullingar på sin penis som gör oerhört ont när han drar ut den och detta i sin tur gör att honan släpper sina ägg. Katthonan behöver inte ens löpa för att släppa äggen, det räcker med en parning för att det ska hända samt för att höja Luteiniserings hormonet (LH). Parningen behöver inte ske när honkatten löper, för att katten ska bli dräktig. Det förekommer att hankatter våldtar honkatter.

LH behövs för att nå slutlig mognad på äggcellerna samt för att foliklarna ska brista och äggen ska komma ut i äggledarna. Eftersom äggen är mottagliga i 36 timmar kan flera hanar bli pappa till samma kull.

Dag 2-3: Spermierna når äggen i äggledaren.

Dag 3-4: När en spermie penetrerar ägget sker befruktningen och kärnan smälts samman. En zygot är resultatet av befruktningen, det vill säga ett befruktat ägg. Det är nu den första kromosomuppsättningen bildas. Zygoten är nu redo för sin första celldelning.

Dag 4-6: Nu sker fler celldelningar och ägget förflyttar sig via äggledaren till livmoderhornen. När vandringen fortsätter görs det plats för fostren i livmoderhornen. Det befruktade ägget delar sig flera gånger och bildar ett tidigt embryo, en så kallad blastocyst.

Vecka 2
Dag: 11-14 Blastocysten inplanteras i livmoderväggen.

Vecka 2-4
Dag: 11-26 Blastocysten blir ett embryo. Under de närmaste två veckorna utvecklas alla organ.

Vecka 3
Dag: 15-22 Nu kan man urskilja så kallade ”hallontuttar”, det vill säga kattens spenar blir större och mörkrosa. Ofta blir pälsen på magen och runt spenarna tunnare men på många honor, särskilt långhåriga, får man hjälpa till att klippa bort hår runt spenarna så kattungarna lättare hittar dit.
Kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 4
Dag: 21-28 Nu börjar livmodern utvidgas och det sker hormonförändringar i katthonans kropp. En del katter kan bli illamående medans vissa katter börjar må illa redan första veckan. Det varierar precis som för gravida kvinnor.
kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 4-6
Dag: 26-30 Nu kan en veterinär eller van uppfödare känna om honan är dräktig. Kattungarna i magen är stora som valnötter och enklast att räkna vid den här tiden. Man kan göra ultraljud från dag 21 men det bästa är att göra från dag 28. Är du ovan bör du inte känna efter fostren själv utan att ta hjälp från någon erfaren då det finns risk att skada fostren i magen.
Kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 5
Dag: 29 Nu brukar honan vilja ha mer mat så det är dags att ge henne mer och gärna ett extra näringsrikt foder som t.ex. kattungefoder. Se dock till att honan inte blir fet då det kan ge problem vid födseln. Fostren är redan små minikatter och ca 25-30 millimeter stora.

Dag: 35 Honkattens mage börjar växa.

Vecka 7
Dag: 45 Från och med dag 40 kan man se kattungarna på röntgen. Nu känner man kattungarna enkelt men det är desto svårare att räkna dem.
Kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 7-8
Dag: 48-56 Honan börjar tvätta sig mer och söker efter boplats åt sig själv och de kommande ungarna.

Vecka 8
Dag: 50 Eftersom katthonans mage är fylld av kattungar kan hon tappa en del aptit. Hon bör äta flera små mål mat om dagen. Nu går det att känna fosterrörelser.

Vecka 8-10
Dag: 50-65 Nu kan honan få svårt att tvätta sig och då får man hjälpa till. Kattens vagina och spenar kan försiktigt tvättas med ljummet vatten. Kattungar som föds innan dag 58 brukar ha väldigt svårt att överleva.
kattens dräktighet vecka för vecka

Vecka 9
Dag 60-63: Nu kan det börja komma mjölk från spenarna.

Vecka 10
Dag 64: Ca 12-24 timmar innan förlossningen sänks katthonans temperatur från 38,5°C till 37,5 °C. Det är inte ovanligt att det kommer flytningar från vaginan. Det kan även vara lite blod i dem.

Dag 65: Nu är dagen inne då man generellt säger att katthonan föder, men ungarna kan komma även från dag 59-70. De flesta förlossningar sker mellan dag 63 och 67. Kattungarna ligger i två olika horn i kattmammans mage. Det är inte ovanligt att kattungarna i ena hornet föds och det dröjer ett dygn innan nästa horn töms med resten av kattungarna. Man bör dock alltid ringa veterinär om något inte känns bra och man är orolig.  Bättre att ringa en gång för mycket än för lite. Stress utlöst av miljön omkring katthonan kan förlänga dräktigheten.

Dag: 69-70: Om katten inte börjat föda ännu bör man kontakta veterinär för rådgivning.

Bilder på en kattfödsel:

Faktagranskad av:
Åsa Remmerth, Registrerad uppfödare av Ragdoll
S*Hallongläntans ragdoll

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Hundens dag 11 maj!

$
0
0

Hundens dag för hundägare och nyfikna den 11 maj i Edsparken, Sollentuna kommun

Hundens dag anordnas varje år i i Sollentuna, och är mycket populärt. Här utlovas olika prova på-aktiviteter som klickerträning, agility, rallylydnad samt freestyle och många förmånliga erbjudanden i mässområdet. Ta gärna med picknick!

Hundar som leker

Hundens dag Datum 11 maj
Så hittar du hit

Grattis ni vann !

$
0
0

Stort grattis säger vi till:

Mia Bartelsen, Alingsås som har vunnit Aktiv katt.

Therese Hansson, Färila som vunnit Aktiv hund.

Anna Sundström, Sundsvall som vunnit Aktiv häst.

Er produkt kommer på posten!

Mässa för dig med jakthund

$
0
0

17-19 April pågår Stockholm Game Fair i Nacka Strand i Stockholm. Det bjuds på en hel del föreläsningar och utställare. Johan Bengtsson – jurist tar upp olika frågor kring jakt- och vapenrätt. Är du nyfiken på vad en jakthund gör? Då är detta mässan för dig. Egen hund får medtagas förutsatt att ni har den under kontroll.

För vidare information

Ekorren – en akrobat i skogen

$
0
0

 

Vår svenska ekorre har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgarisSciurus är släktnamnet och betyder ”han som skuggar sig med svansen”. Artnamnet vulgaris betyder vanlig. Ekorren är en gnagare som finns i nästan hela Europa förutom i Italien och södra Spanien. Ekorren finns t.om. i Asien på ön Hokkaido i öster.

Ekorrens föda

Ekorren kan upptäckas  både bland barr och lövskog och räknas som växtätare. De föredrar tall och grankottar, hasselnötter och svamp beroende på del av året. De kan även äta växtbaserad föda från människor i yttersta fall om de har ont om normal föda. De äter vissa animaliska produkter som ägg och insekter. Ekorren börjar  samla förråd av föda inför vintern på sensommaren och  har ett energikrav på 80 kcal per dag, vilket motsvarar frön från 25-30 grankottar.

Ekorren - en akrobat i skogen

Ekorrens anatomi

Ekorren har långa ben med förlängda baktassar och de kan ta sig fram i träden med hjälp av sin stora svans som också är en hjälp kring balansen. Svansen är även en värmereglerare på sommaren och håller kroppen varm om vintern.  Ekorren har en mycket bra syn. Den har ett ganska utvecklat färgseende, men kan inte skilja mellan rött och grönt. Den vuxna ekorren väger mellan 250 och 350 gram.  En vuxen ekorre har fyra framtänder och 16 kindtänder.

 

Ekorrens fortplantning

Honan är dräktig i 36 – 42 dygn och det är hon som står för omsorgen om ungarna. Boet för ungarna är ofta cirkulära och ligger gärna mot trädstammen. Boet byggs helst högt upp i trädstammarna av ekorrhanen skyddat från faror. Ungarna föds blinda och öppnar sina ögon först efter 22 dagar. De diar i upp till 10 veckor. Ekorrar kan få upp till  4-8 ungar  i en kull och ungarna föds utan päls. Pälsen på ungarna börjar utvecklas efter 8-19 dagar. Efter 7-8 veckor vistas ekorrungarna utanför boet. 12-16 veckor gamla anses ekorrungarna som vuxna och skall ha lärt sig att klara sig själva. Ungarna beskyddas dock ytterligare några veckor av sin mor. Vid könsmognad så verkar det som ekorrhonor förflyttar sig längre sträckor från sina födelseplatser än hanarna. Unga ekorrhannar som föds tidigt på säsongen brukar bli könsmogna redan första sommaren.

Ekorrens kommunikation

Kommunikationen mellan ekorrar förs genom tjatter och höga skrik, samt hur de håller svansen, de är inte territoriella med revirmarkeringar men givetvis finns hierarki, Äldre honor dominerar över yngre hannar och hannar brukar dominera mot honor. De kan bo olika generationer i en bohåla under vintern.

 

Elin Eure´n

elin@vimeddjur.se

Källa: Bilder och fakta

Skansen

nrn.se

Amur geparden skall räddas genom friska gener från djurparksdjur!

$
0
0

Amurgeparden skall räddas i det vilda genom ett världsomspännande projekt mellan djurparker och viltvårdare i nordöstra delarna av Ryssland i gränstrakterna till Kina.Källorna på Sveriges radio hävdar att endast ett 30 tal individer finns kvar i det vilda. Anledningen till att Amurgeparden är utrotningshotad är tjuvjakten i deras naturliga miljöer . Den räknas som värdens mest utrotningshotade kattdjur.Djurparksdjur skall sättas ut i det vilda, för att undvika inavel bland de vild levande geparderna och verka för att tjuvjakten minskas i området.


Folksams vd rasar mot vinsterna i djurvården!

$
0
0

Priserna inom djurvården har gått upp kraftigt de senaste åren särskilt i de riskkapitalägda vårdkoncernerna Evidensia och AniCura. Det här får Folksams vd Jens Henriksson att rasa!

Han säger till Di – ”Vi har haft en enorm ökning av kostnader för skadehantering  inom djurförsäkringar. De här kostnaderna spiller över på kunderna förr eller senare.”

Eftersom Folksam märkte av dessa kraftigt ökade priser gjorde man en egen undersökning och började gräva djupare i fakturorna. Man upptäckte att de allra dyraste fakturorna kom från koncernerna Evidensia och AniCura. Gemensamt för båda aktörerna är att de är ägda av riskkapitalbolagen EQT samt Nordic Capital.

Jens säger till Di – ”I vår omfattande granskning ser vi att kostnaderna för vård hos riskapitalägda bolag är 40 % högre. Det här gör mig rasande. Jag är positiv till privata aktörer i vårdsektorn men när riskkapitalbolagen agerar så här ger de branschen dåligt rykte.”

Folksam har bemötts av invändingen att djursjukvården numera är mer avancerad och därför ökat i pris. Folksam har dock även jämfört priser på vanliga sjukdomar och skador där man hittar samma mönster. Exempelvis kan kostnaden för att behandla en urinvägsinfektion hos djuret vara dubbelt så hög hos riskkapitalägda djursjukhus och djurkliniker.

Källa: Dagens Industri

Lista på riskkapitalägda djursjukhus och djurkliniker:

Dalarnas län

Borlängekliniken
Falu Djursjukhus AB
Ludvikakliniken

Gotlands län

Gotlandskliniken Visby

Gävleborgs län

Evidensia Hästkliniken Gävle
Gefle Hund & Katt Praktik
Sandvikens Hund & Katt Praktik

Hallands län

Djurkliniken i Kungsbacka
Djurkliniken Norra Halland Kungälv
Djurkliniken Åsa

Jönköpings län

Djursjukhuset i Jönköping AB
Eksjö Djurklinik
Habo Djurklinik
Nässjö Djurklinik
Veterinärhuset i Värnamo AB

Kalmar län

Borgholms Djurklinik
Emmaboda Djurklinik
Evidensia Hästkliniken Kalmar
Färjestadens Djurklinik
Högsby Djurklinik
Kalmar Djursjukhus AB
Läckeby Djursjukhus
Nybro Djurklinik
Torsås Djurklinik

Kronobergs län

Evidensia Hästkliniken Tingsryd
Växjö Djursjukhus AB

Norbottens län

Djurkliniken Öjebyn
Evidensia Hästkliniken Boden
Evidensia Hästkliniken Luleå

Skåne län

Djursjukhuset Malmö
Kristianstad djurklinik Lillö
Kristianstads/Åhus veterinärmottagning
Regiondjursjukhuset Helsingborg AB
Regiondjursjukhuset Helsingborg Flyinge
Regiondjursjukhuset Helsingborg häst
Smådjurskliniken Ystad
Trelleborgsveterinären
Åhus Veterinärmottagning

Stockholms län

Arninge Djurklinik AB Täby
Djurkliniken Roslagstull AB Stockholm
Djurkliniken Åkersberga
Djursjukhuset Albano
Evidensia Hästkliniken Täby
Evidensia Hästsjukhuset Stav Tungelsta
Gärdets Djurklinik
Regiondjursjukhuset Bagarmossen
Södra Djursjukhuset AB Kungens kurva Stockholm
Västerorts Djursjukhus AB Stockholm

Södermanlands län

Djurkliniken Eskilstuna
Nyköpings Smådjursklinik

Värmlands län

Djursjukhuset Karlstad
Kristinehamns Smådjursklinik

Västerbottens län

Evidensia Hästkliniken Skellefteå
Evidensia Hästkliniken Umeå

Västmanlands län

Arboga Djurklinik
Djurdoktorn i Västerås
Djurkliniken Köping
Djurkliniken Västerås
Specialistdjursjukhuset Hund & Katt Strömsholm
Specialistdjursjukhuset Häst Strömsholm

Västra götalands län

City Hund & Kattklinik Göteborg
Djurkliniken Hund & Katt Hälsan Kållered
Djurkliniken i Mölndal
Djurkliniken Kungälv
Djursjukhuset Göteborg
Frölunda Djurklinik
Västra Djursjukhuset i Göteborg AB

Örebro län

Djurkliniken Annalysen Örebro
Evidensia Hästkliniken Örebro
Hund- och kattkliniken i Bista
Karlskoga Djurklinik
Karlskoga Hästklinik

Östergötlands län

Djurdoktorn i Linköping
Evidensia Hästkliniken Mantorp
Norrköpings Smådjursklinik
Norsholms Djurvårdscenter AB
Valla Djurklinik Linköping
Kneippens veterinärpraktik

Diskutera i vårt forum!

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Sugar glider- ett husdjur som ökar i populäritet

$
0
0

En annons fick Nina Orloff intresserad av Sugar gliders, men det var när hon flyttat till Malaysia som hon gjorde slag i saken. Först köpte hon en hona och köpte senare till en obesläktad hane för att honan skulle få sällskap. Idag har hon fyra stycken. Sugar gliders är otroligt söta, mysiga och sociala små pungdjur, därför fastnade Nina för dem. Nu har hon haft sugar gliders i tio år.

sugar glider

Sugar gliders är mycket sociala och passar bra för hund- och kattmänniskor. De är nyfikna och tillitsfulla, vill gärna sova i sängen. Dock är det viktigt att komma ihåg att dessa små är nattdjur, vilket innebär att de mest sover dagtid och är aktiva på nätterna. De är lekfulla men har inte så lätt för att lära sig konster. Däremot är de väldigt finurliga och bestämda, de hittar alltid på smarta lösningar för att få det de vill ha, och de vill gärna ta med sig saker in i sina bon.
– Jag hade en ring runt matskålen, då plockade en av mina suger glider av ringen, satte den runt magen, chasade ner den till svansen och bar ner den till boet. De kan också lära sig att öppna dörrar och härmar gärna oss människor.

-De är väldigt roliga! berättar Nina.

Grundläggande fakta

Sugar glider- ett husdjur som ökar i populäritet

Sugar glider, eller korthuvad flygpungekorre tillhör samma familj som kängurun och koalabjörnen, de är alltså pungdjur. De härstammar således också från Australien. Namnet sugar glider har de fått på grund av att deras förkärlek till sött samt att den ”glidflyger”. De blir upp till 20 centimeter långa, rekomenderad vikt bör ligga på ca 120 gram och med rätt skötsel uppnår de en ålder av 10-14 år, till och med upp till 15 år.

Föda

Dieten som Ninas sugar gliders äter heter Priscilla price diet. Nina ger även ibland sina djur en hemmagjord gröt bestående av bland pollen, protein, lori nectar, kalcium, mjölkersättning och HPW. Gröten ger hon för att de ska få fin päls och behålla vikten. Pellets och torkad frukt finns alltid i buren. När man ger dem pellets är det viktigt att man ger en speciell sort som är för sugar gliders. Den måste man dock importera från USA. Dock börjar de oftast lukta starkt om deras kiss om de enbart äter pellets så man bör ge dem en varierad kost. Torrfodret Orijen för katter rekommenderas även till sugar gliders. De är något av allätare. Växtföda, ägg, insekter, kyckling och annat kött äter de mycket gärna. De äter även söta frukter, nektar och honung. Blanda gärna pollen i maten, tipsar Nina, som också  säljer sugar glider vänlig mat till sina kunder.

Hälsa

Sugar glidern är generellt ett friskt djur, men den kan få kalciumbrist. Det är mycket viktigt att man känner till vilken föda som kan ge kalciumbrist så att man undviker detta. Symptomen på brist visar sig genom att de blir stela i bakpartiet och går stötigt. Att strö extra kalcium på maten är att rekommendera. Och även om djuren gärna äter sötsaker är det viktigt att hålla koll på intaget, eftersom för mycket socker gör att tänderna ruttnar. Magproblem får de sällan, men kan bli lösa i magen om man ger dem till exempel för mycket vindruvor eller om de är stressade. Är de hårda i magen, ge mer vätska i maten.

Parning och dräktighet

sugar glider

Honor och hanar går bra att ha tillsammans även om de inte ska paras. När honan är befruktad är hon dräktig i 14 dagar innan ungen lägger sig i pungen, där den ligger i två månader för att utvecklas färdigt innan den kommer ut. Vanligtvis föder en sugar glider en till två ungar per gång, men ibland upp till fyra.

Sugar gliders och andra djur

Sugar gliders fungerar oftast bra ihop med andra djur, som till exempel katter. Nina berättar att hennes katt passar ungarna.
– Min ragdoll bär omkring ungarna på ryggen! Han brukar också vakta ungarna i boet medan mamman springer iväg och äter eller leker. Detsamma gäller även de hundar vi har haft.

Kan en pälsdjursallergiker ha Sugar glider?

Dessa djur lämpar sig bra till den som är allergisk mot andra djur, säger Nina. Dock kan man få lite klåda på huden om man blir riven av för långa klor. Badda med handsprit på det irriterande området.

Träning och stimulans

Sugar glider- ett husdjur som ökar i populäritet

Sugar glidern tycker om leksaker. Nina brukar göra egna saker av pärlor och tyg som hon gömmer i koppar. Även rep att klättra i, toarullar som de kan springa igenom och bollar med bjällror fästa i snören. Nina rekommenderar också bilbanor eller bondgårdar från vanliga leksaksaffärer. De är lättaktiverade och begränsningen finns egentligen bara i din fantasi. Liksom ett barn behöver suger glidern mycket omväxling. Det är bra att byta ut leksakerna en gång i veckan.

Miljö och skötsel

Buren bör vara minst fyra kvadratmeter enligt Jordbruksverket, men har man inte möjlighet till en så stor bur kan man ha burdörren öppen så de får vara lösa. Man bör undvika att ha elkablar och sladdar i det rum de vistas i, eftersom de kan bita sönder dem.

Nina säger att hon inte hört om något djur som blivit sjuk av drag, men hon rekommenderar inte heller att ha dem i direkt närhet till öppet fönster även om man naturligtvis kan vädra då och då. De kan vara ute på sommaren. Nina har dem lösa, de sitter ofta på hennes axel och de gillar att leka ute. De är pålitliga och springer inte ifrån sin ägare om de är bondade. (Med bondad menas att ägaren skapat ett band till sitt djur) En ohanterad (obondad)sugar glider kan självklart springa bort.

Man bör inte blöta ner en sugar glider i onödan, eftersom de lätt får svamp om de inte torkar ordentligt. Använd helst torrschampo, gnugga sedan rent med en handduk. Spraya bara schampot på ovansidan av pälsen. Byt bomaterialet och städa buren en gång i veckan för att undvika smuts och dålig lukt.

Bottenmaterialet i buren bör bestå av ett material som är lätt att rengöra, exempelvis en plastmatta. Men eftersom sugar glidern är ett djur som gillar att gräva bör man ha tidningar, bark eller hö. Nina har det i ena hörnet av buren. På så sätt kan hon både hålla rent lätt och undvika att materialet hamnar överallt. Man kan lära sugar gliders att gå på toaletten, men oftast gör de sina behov i buren. De visar tydligt när de behöver göra ifrån sig, genom att kröka svansen. Därmed slipper man att det är kiss och bajs överallt där det inte ska vara.

Lätta att tolka

En sugar glider visar tydligt om den till exempel är rädd. Då låtar den som en gummianka. När de kallar på någon eller varnar för någonting skäller de som en chihuahua. De pratar med varandra genom att klicka med tungan, så det är bra om ägaren gör samma sak när den hälsar på dem. De har även ett slags mjukt väsande läte när de tvättar varandra i rumpan, för att tala om att de luktar samma och därmed tillhör samma flock. De kan också ge ifrån sig samma ljud om de upplever obehag när de kissar och bajsar, så därför är det viktigt att vara uppmärksam när man hör ljudet.

Köpa Sugar glider – vad man ska tänka på

Först och främst bör man ha koll på att djuren har det bra hos uppfödaren, vilket naturligtvis gäller vilket djur man än ska köpa. Nina rekommenderar att köparen ber ägaren att hantera djuren själva lite innan de gör slag i saken och köper. Hon säger också att uppfödaren har ett ansvar här, att se till att till exempel inte sälja ett djur med ett mer svårhanterligt beteende till någon utan erfarenhet. Det är bra att innan ta reda på hur föräldrarna är i sättet, eftersom det går i arv till ungarna. Även om man kan jobba bort dåliga beteenden är detta inte att rekommendera till en ovan person. Det är viktigt att man arbetar med beteendet och tränar dem att bli vana vid att bli hanterade av människor redan när de är små.

När man köper till ett djur till en redan existerande grupp finns det lite att tänka på. Till exempel om man har en hona och en hane och köper till en hona är det bra att separera hanen från dem i början och sedan släppa in honom efter ett tag. Det kan lätt bli slagsmål då de vill försvara sitt revir. Man bör hålla koll på deras personligheter och gärna ta in en hona som är yngre än de andra. Man kan ha bara en, men då krävs tillstånd från Jordbruksverket. Eftersom de är flockdjur, bör de inte vara ensamma mer än en månad. De kan lätt bli deprimerade av att vara ensamma, och då kan de dö.

Man chipmärker aldrig så pass små djur eftersom chipet blir för stort. Man kan tatuera dem, men det rekommenderar inte Nina eftersom man då måste söva dem vilket är så pass farligt för suger gliders så att de kanske inte vaknar upp ur narkosen. Det är också stressande för djuren, så det vill man inte utsätta dem för om man vill deras bästa.

Uppfödare och priser

Sugar glider- ett husdjur som ökar i populäritet

Man brukar sälja ungarna när de är åtta veckor gamla. En unge ska däremot inte lämnas till köparen innan den äter, kissar och bajsar samt tvättar sig själva ordentligt. Förstagångsmammornas ungar tenderar att vara lite senare i utvecklingen.

Det finns få uppfödare i Sverige. De flesta uppfödarna är idag verksamma i Danmark. Vill man importera från andra länder hjälper Nina till med pappersarbete, tillstånd mm som behövs. Hon importerar även själv från Danmark och USA.

Köper man i Sverige varierar priset oftast mellan 1000-2000 kr, men färg och ålder påverkar priset. Normalpriset för en unge är 2000 kr. Vill man ha en sugar glider med lite mer ovanliga färger får man betala från 2500 kr till 5000 kr.

Ökat intresse

Intresset för sugar gliders har ökat markant de senaste åren. De återfinns på en del mässor, men det vanligaste är att sugar glider-träffar anordnas eller att man ”träffas” i grupper och forum på nätet.

Uppfödare och forum

Nina’s sugar gliders 

Sugar glider forum på Facebook

 

Veterinärer som tar emot sugar gliders

Doctrivet Smådjursklinik, Stockholm
Blå Stjärnans djursjukhus, Göteborg
Fågelkliniken, Lomma

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 

Ekorren – en akrobat i skogen

$
0
0

 

Vår svenska ekorre har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgarisSciurus är släktnamnet och betyder ”han som skuggar sig med svansen”. Artnamnet vulgaris betyder vanlig. Ekorren är en gnagare som finns i nästan hela Europa förutom i Italien och södra Spanien. Ekorren finns t.om. i Asien på ön Hokkaido i öster.

Ekorrens föda

Ekorren kan upptäckas  både bland barr och lövskog och räknas som växtätare. De föredrar tall och grankottar, hasselnötter och svamp beroende på del av året. De kan även äta växtbaserad föda från människor i yttersta fall om de har ont om normal föda. De äter vissa animaliska produkter som ägg och insekter. Ekorren börjar  samla förråd av föda inför vintern på sensommaren och  har ett energikrav på 80 kcal per dag, vilket motsvarar frön från 25-30 grankottar.

Ekorren - en akrobat i skogen

Ekorrens anatomi

Ekorren har långa ben med förlängda baktassar och de kan ta sig fram i träden med hjälp av sin stora svans som också är en hjälp kring balansen. Svansen är även en värmereglerare på sommaren och håller kroppen varm om vintern.  Ekorren har en mycket bra syn. Den har ett ganska utvecklat färgseende, men kan inte skilja mellan rött och grönt. Den vuxna ekorren väger mellan 250 och 350 gram.  En vuxen ekorre har fyra framtänder och 16 kindtänder.

 

Ekorrens fortplantning

Honan är dräktig i 36 – 42 dygn och det är hon som står för omsorgen om ungarna. Boet för ungarna är ofta cirkulära och ligger gärna mot trädstammen. Boet byggs helst högt upp i trädstammarna av ekorrhanen skyddat från faror. Ungarna föds blinda och öppnar sina ögon först efter 22 dagar. De diar i upp till 10 veckor. Ekorrar kan få upp till  4-8 ungar  i en kull och ungarna föds utan päls. Pälsen på ungarna börjar utvecklas efter 8-19 dagar. Efter 7-8 veckor vistas ekorrungarna utanför boet. 12-16 veckor gamla anses ekorrungarna som vuxna och skall ha lärt sig att klara sig själva. Ungarna beskyddas dock ytterligare några veckor av sin mor. Vid könsmognad så verkar det som ekorrhonor förflyttar sig längre sträckor från sina födelseplatser än hanarna. Unga ekorrhannar som föds tidigt på säsongen brukar bli könsmogna redan första sommaren.

Ekorrens kommunikation

Kommunikationen mellan ekorrar förs genom tjatter och höga skrik, samt hur de håller svansen, de är inte territoriella med revirmarkeringar men givetvis finns hierarki, Äldre honor dominerar över yngre hannar och hannar brukar dominera mot honor. De kan bo olika generationer i en bohåla under vintern.

 

Elin Eure´n

elin@vimeddjur.se

Källa: Bilder och fakta

Skansen

nrn.se

Harunge tog sig in i hundrastgård

$
0
0

En liten harunge lyckades idag ta sig in i en hundrastgård i Tullinge, söder om Stockholm. En av hundarna – Santos, som var där och lekte fick syn på den och tog upp den i munnen för att visa sin matte.

harunge

Mitt emellan en lekplats och en skola ligger hundrastgården där den lilla harungen lyckades ta sig in. En av hundarna i rastgården fick syn på den och bestämde sig för att visa upp sitt fynd för matte.

Eva – Santos matte märker att Santos står och nosar vid något vid staketet. Han vägrade komma när jag ropade på honom, berättade Eva. Då gick jag för att se efter vad det var. Han lyfte då upp harungen i munnen och gick mot mig och då bara skrek jag loss! Han släppte direkt.

harunge

- Tur att min hund är så snäll och tog den så försiktig, säger matte Eva. Eftersom harungen befann sig i chock och man inte visste om den har inre skador, så kopplades Djurambulansen in och harungen fick köras till veterinären för undersökning. Efter det väntar en plats hos viltrehabiliterare, innan det är dags för den att släppas ut i det fria igen.

harunge

Generellt sätt gäller att man ska alltid låta djurungar ligga kvar, eftersom mamman oftast finns i närheten. I detta fall var harungen så olämpligt placerad så att man bedömde att det var en alltför stor risk att avvakta för att se om mamman skulle återvända.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Katten Bosse fastnade i en fälla och dog!

$
0
0

Katten Bosse hittades svårt skadad under ett par lastpallar i lördags morse. Han hade fastnat i en hemmagjord fälla och blev så svårt skadad att han senare fick avlivas.


Bosse
Katten Bosse hittades i lördags morse svårt skadad av folk som bodde på samma gård som honom. De ringde polisen som i sin tur ringde Johanna Wahlund Thorsell som haft Bosse i familjen i åtta år. – Han hade inte hunnit bli saknad då han blev utsläppt samma morgon, berättar Johanna.

Bosse hade stora köttsår på tassen samt armbågen ur led vilket man förmodar beror på att han försökt slita sig ur fällan. Tyvärr var Bosses skador så svåra att han senare fick avlivas hos distriktsveterinären i Valbo utanför Gävle. Fällan som är olaglig är beslagtagen av polisen som bevismaterial och kommer att förverkas.

Amerikanska siffror visar att i 83 % av fallen ser man ett samband mellan våld mot djur och människor. 85 % av kvinnojourerna rapporterar om våld mot djur. 71 % av de misshandlade kvinnorna berättar att de som misshandlat dem också hotat, skadat eller dödat deras djur. 50 % av barnen uppger att de skyddat sitt djur genom att direkt ingripa. Siffror från 2012 i Holland visar att 41 % tvekar att lämna en våldsrelation med rädsla för vad som ska hända med deras djur.

Vimeddjur pratade med Ida på Gävlepolisen om fallet. – Jag är inte främmande för att djurplågare kan trappa upp våldet och börja skada människor. Men jag har ingen personlig erfarenhet av detta, berättar Ida.
Polisen har själva upprättat en anmälan om brott mot jaktlagen. Straffet för det är lägst böter och högst fängelse i ett år. Skulle det i stället rubricerats som djurplågeri hade lägsta straffet varit böter och högsta fängelse i två år.

Statistik år 2014:
Djurplågeri 1779 anmälda fall
Brott mot jaktlagen 1728 anmälda fall

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Akta våra djur på Valborg

$
0
0

Varje år bränns eller brännskadas många djur under valborgsmässoafton. Försäkra dig därför om att inga djur krupit in under grenar och kvistar och bosatt sig i majbrasan!

Vi samlar ofta grenar, kvistar och kottar under en längre tid på våren. De stora högarna kallar vi för majbrasa. Kaniner, harar, igelkottar, fåglar och även katter kallar dem för krypin och många djur använder dem som sina hem. För en katt är de stora högarna ett perfekt ställe att gömma sina kattungar på. Tragedier har utspelat sig när kattmamman försökt rusa in i elden och rädda sina små.

svenska igelkott

Tips till alla er djurvänner:

Innan det är dags att tända elden kan man lyfta på de översta grenarna. Stampa lite i marken runt omkring och föra oväsen.  Då kan djur som eventuellt bosatt sig i högen få en chans att flytta på sig. Eller om det är möjligt flytta högen en liten bit om den inte är för stor. Akta våra djur på Valborg!

 

 

 

 

 

 

Så färdas din hund och katt säkert i bilen

$
0
0

Nu stundar den tid på året när vi åker ut mycket i bilen. Utflykter, till stranden, landstället, släkt och vänner. Då tar vi tar vi gärna med oss våra fyrbenta vänner. Men oavsett om man åker en längre eller kortare sträcka finns det en del att tänka på när det gäller djurens säkerhet.

Att ta på sig säkerhetsbälte är något som är självklart för de allra flesta, men även djuren också måste färdas säkert i bilen. Katter och större hundar förvaras oftast i burar, medan det är vanligare att mindre hundar sitter i knäet, ligger på en handduk i baksätet eller sitter på golvet fram i bilen. Detta kan vara mycket farligt! Hund i bil Sedan 2010 är det lag på att djur inte får vara lösa i bilen. Det finns speciella säkerhetsselar som man kopplar till  bilbältet för hundar och det finns hundselar som man fäster direkt i bälteshållaren. Ett sele går att prova ut i en djuraffär så att det sitter bra. Beställer du via internet brukar det finnas tabeller där du kan se hur du ska mäta din hund. Väljer du att använda bur till din hund eller katt, tänk på att buren bör vara fast för att inte glida eller tippa. Om olyckan är framme är det inte bara en fara för att djuren ska skadas av smällen. När djuret kommer farandes mot dig kan det bli rejält tungt och förare och passagerare kan skadas allvarligt. Tänk hundens vikt ggr 40 när den kommer farande i hög fart:

VIKT VID 50KM/TIM VID 80 KM/TIM
2 kg 80 kg 150 kg
6 kg 240 kg 768 kg
15 kg 600 kg 1920 kg
30 kg 1200 kg 3840 kg
65 kg 2600 kg 8320 kg

Sedan 2010 är det lag på att man inte får ha djur lösa i bilar. Burens storlek – riktlinjer: Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning gånger 1,10* Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat. Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning. Använd sunt förnuft! Självklart ska man se till att djuret inte exponeras för direkt solljus, att man har ordentlig luftkonditionering i bilen samt att den regelbundet får vatten och rastning. Följer du dessa råd så färdas din hund och katt säkert i bilen!

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

Läs även: Djur i bil kan leda till värmeslag

Källor: Jordbruksverket
Pernilla Melander, Agria
NTF


Kosläpp på Björksättra gård!

$
0
0

I söndags morse samlades ca 4000 personer på Björksättra gård för att se årets höjdpunkt för korna: Kosläppet.

Stämningen var glad och förväntansfull både bland barn och vuxna när Björksättra gårds kor skulle ut för första gången i år. Förutom att se kosläppet kunde man prova bland annat ostar och honung. Det gick att tävla i hästskokastning och fråga bonden om man var nyfiken på hur allt går till på en bondgård. Arla bjöd alla besökarna på kanelbulle och mjölk.

koutsläpp honung

Vimeddjur pratar med Alexandra Lindberg Saez med döttrarna Flisan och Astrid samt jack russelterriern Alissa. De berättar att de hittade informationen om kosläppet på Arlas hemsida. De har varit på bondgård tidigare med skolan. Familjen har egna djur som består av en jack russelterrier och två kaniner. Hela familjen tycker att det roligaste på gården var kosläppet.

koutsläpp

Vi träffar även pappa Jonas Lindbeck med sonen Ludwig. De berättar att de hittade informationen om kosläppet på mjölkpaketet. De har besökt en bondgård tidigare. Familjen har inga egna djur. Ludwig tyckte det roligaste på gården var att mata kossorna med hö. Jonas tyckte att järnverkstaden var väldigt spännande.

koutsläpp

På gården finns bonden från granngården, Frans Åhman på plats. Det är han som håller i stationen fråga bonden. Han berättar löpande bland annat om vad korna äter, dricker, hur det går till i ladugården och vad man kan få fram för produkter från kossornas mjölk. Syftet med fråga bonden är att människor ska få en chans att ställa frågor om korna. Det är mest vuxna som frågar, konstaterar Frans.

fråga bonden koutsläpp

Klicka här för bildspel

Årets kosläpp på Björksättra gård blev en succé!

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se
Foto: Christian Wreming

Inrapporterade biverkningar för djurläkemedel!

$
0
0

Under 2014 fick läkemedelsverket in 486 rapporter om läkemedelsbiverkningar hos djur. Ungefär hälften av rapporterna handlar om biverkningar hos hundar. Därefter kommer katt, häst och nötkreatur.

De man oftast rapporterar om är biverkningar vid vaccinationer. Det finns även ett stort antal rapporter om biverkningar av antiparasitära medel och NSAID.

Veterinärer har en författningsmässig skyldighet att rapportera vissa biverkningar. Även folk som har hand om djur eller är djurägare kan rapportera in biverkningar till Läkemedelsverket. Man rapporterar in via läkemedelsverkets hemsida.
läkemedelsbiverkningar på djur

Källa: My News desk

 

Djurambulansen Skåne förlorar sitt kontrakt med Polisen

$
0
0

Djurambulansen i Skåne har förlorat upphandlingen med polisen, vilket innebär att de inte längre är godkända för att transportera eller stalla upp djur. Förra året drog Djurambulansen Skåne in 11,3 miljoner på avtalet med polisen.

Djurambulansen Skåne förlorar sitt kontrakt med polisen. I polisens rikstäckande upphandling sorterade man tidigt bort Djurambulansen Skåne eftersom de inte passerade polisens kontroller. Företagets ägare Mikael Gustavsson har nämligen gjort sig skyldig till skatteslarv, bokföringsbrott samt allvarligt fel i yrkesutövningen. På grund av detta har polisen valt att inte förlänga avtalet med Djurambulansen Skåne. Avtalet löper ut 10e augusti i år. Vem som tar över då vet man ännu inte.
djurambulansen
Arkivbild. Bilden har inget samband med artikeln. 

Spånga djurgymnasium

$
0
0

Är du djurintresserad och vill utbilda dig inom djursektorn så kanske Spånga djurgymnasium är något för dig. Där kan du utbilda dig till djurvårdare eller lägga grunden till att bli veterinär. Förutom kärnämnen så ingår djurhantering och du får lära dig om djurens beteende och behov. 

Eleverna på Spånga djurgymnasium har en alldeles egen liten djurpark med 1000 djur som eleverna får vara med och sköta för att lära sig dom sysslor en djurvårdare har. Eleverna får även lära sig djurträning och miljöberikning. Förra helgen var det dags för skolan att ha djurexpo så allmänheten och eventuella blivande elever kunde få en insyn i hur det är att gå på ett djurgymnasium.

En av grisarna hade griskultingar som var mycket populära bland besökarna.
gris

I fågelvoljären hittade man allt från påfåglar till ankor.
pafagel faglar anka
anka

I reptilrummet fanns det både reptiler, fiskar och amfibier.

Stäppvaran
bandvaran

Korallfingergroda
groda

Gulfotad skogssköldpadda
skoldpadda
Sprutfisk och månfisk
fiskar

Den som ville fick hälsa på skolans iller.
iller

I fågelrummet fanns det olika slags papegojor.
kakadua

På plats fanns även några utställare, bland annat Södertälje katthem.
sodertalje katthem

Diskutera djurutbildningar i vårt forum!

Heidi Purmonen
Heidi@vimeddjur.se

 

Djurutbildningar

Viewing all 574 articles
Browse latest View live