Daniela kom på idén med vårdhäst när hon hade ett gäng mini-Shetlandsponnys. Hon trodde att denna ras, med sin mankhöjd på ca 83 cm i kombination med sitt behagliga temperament var som gjorda för uppdraget. Det visades sig bli en succé, för en vårdhäst ger de äldre en ljusglimt i vardagen!
![lilla-vårdhästen-2]()
Hästar kan fylla en viktig funktion eftersom de kan framkalla minnen hos de äldre då många är uppväxta på gård och med arbetshästar. Det var en viktig tanke Daniela hade när hon började spinna på sin företagside’, samt att hästarna skulle vara små och behändiga och ha ett lugnt och behagligt temperament.
Daniela är uppvuxen med kanin, höns och katter men har tidigt haft ett hästintresse. Men det blev först på högstadiet som hästintresset utvecklades då hon kunde åka ut till stallet själv. Sedan dess har hästintresset hållit i sig och så småningom ledde det till en gård med egna hästar. Shetlandsponnyn Shivas köptes egentligen som sällskap till en större häst, men kom att bli Danielas och förmodligen Sveriges första vårdhäst.
Ett besök av en vårdhäst
Daniela berättar att de brukar lasta ur ponnysarna lagom till eftermiddagsfikat på äldreboendena och ett besök tar ca 1 -2 timmar.
-Vi börjar med att prata lite med de gamla,berättar Daniela. Sedan får de som vill, prova på att borsta hästarna eller ta en liten promenad. De orkar oftast inte så länge, men mot slutet är det alltid några få kvar. Då har man mer tid att prata med dem, och de får en chans att berätta om sina hästrelaterade minnen.
Det händer att de jämför våra hästar med hästar de haft som barn, jämför storlek, hovar m.m. Det har t.o.m hänt att en man har trott att vår ena ponny var en hund på grund av den lilla storleken.
Daniella har även hört om den som tar emotäldre på sina gårdar. Detta är inget hon gör idag, men hoppas på att göra det i framtiden.
För tillfället har Daniela ingen shetlandsponny och verksamheten ligger vilande medan Daniela själv läser till veterinär. Den ena hästen var hon bara fodervärd åt och den andra fick avlivas på grund av sjukdom.
- Han hette Shivas och hade verkligen glimten i ögat, minns Daniela Han blev bjuden på både knäckebröd och äppelbitar av de äldre, så han sökte efter det vart han än kom. Han var lugn och medgörlig, och han följde med på allehanda upptåg, berättar Daniela.
- Vad jag vet så finns det ingen som arbetar strukturerat med vårdhästar här i Sverige förutom jag, men det finns nog de som jobbar på äldreboenden som har hästar som de tar med ibland så att de äldre får hälsa på dem. Men vi är de enda som driver en verksamhet med vårdhästar vad jag vet. Vi fick ganska mycket uppmärksamhet i medierna när vi startade, och jag tror att det väckte intresset hos många så att de också började. Många arbetar liknande mot barn inom t.ex. särskola, att man tar emot barn på gårdarna. I USA använder man amerikanska miniatyrhästar på samma sätt som vi använder ledarhundar häroch de används också mycket mer inom vården.
Organisationen Gentle therapy carousel miniature horses besöker sjukhus och allehanda vårdinrättningar. Även i Grekland har jag hört att vårdhästar finns, men jag är osäker på hur stort det är där.
- I England tror jag man använder det lite mer, säger Daniela. Här i Sverige ska ju allt vara så kontrollerat och det här med allergier är väldigt känsligt. Många boenden väljer att inte ta in djur om det finns någon allergiker. Men på boendet i Märsta, som var vår första kund, resonerade man så att denna äldre generationen inte är lika allergiska och om någon i personalen var det så behövde den personen inte jobba just den dagen. Personalen där såg verkligen nyttan detta gör för de boende framför eventuella problem
Att utbilda en stabil vårdhäst
Vårdhästar tränas och förbereds på olika sätt, bland annat genom att utsättas för överraskande moment som att man tappar något precis bakom dem.
- De måste verkligen kunna stå med alla fyra hovar på marken och vara ganska lättstyrda, säger Daniela Man vänjer dem vid att vara i olika miljöer, och de får inte bli rädda om det kommer fram folk.
- Shivas blev jätterädd en gång när en dement man plötsligt hoppade upp på honom och ville rida, berättar Daniela. Mannen var lång och gränslade över den lilla hästen som trots att den måste ha blivit ganska förskräckt ändå klarade av att behålla lugnet.
Hästarna måste gilla läget och inte bli stressade av oförutsedda händelser. Dementa personer är oförutsägbara och kan reagera väldigt starkt när gamla minnen kommer upp. Det är svårt att förutse dera nästa drag. Men de här personerna kan också få en väldigt speciell kontakt med hästarna och finna ett bra samspel, eftersom båda kommunicerar väldigt mycket med känslor.
Ibland har vi fått ta in hästarna inomhus när de boende inte har kunnat ta sig ut. Det har oftast fungerat bra. Shivas har till och med åkt hiss. Men det är viktigt att man från början är öppen och säger till om hästarna blir stressade. Fördelen med att kunna ha hästarna inne är också att även de sängliggande får möjlighet till deras närhet.
- Ett starkt minne jag har är när Shivas fick gå in till en kvinna som var sängliggande, fortsätter Daniela. Kvinnan började fläta hans man, och till slut somnade nästan Shivas stående för att han njöt så mycket.
Framtiden
Just nu läser Daniela till veterinär och de kommande två åren är intensiva. Hon tvivlar därför på om hon kommer ha tid att träna upp någon ny vårdhäst, men i framtiden hoppas hon kunna komma igång igen, och även ta emot besökare till sin gård. Hon hoppas också kunna knyta till sig en medarbetare som också kan åka ut på besök.
- Det ska vara en person som både förstår hästen bra och har känsla för hur äldre fungerar, planerar Daniela. Man kan inte bara låta vem som helst åka iväg med hästen. Det är ett väldigt stort ansvar!
Daniela hoppas mycket på Nordsvensken som hon har nu som är ett år gammal och hon har planer på att göra honom till körhäst, så att han ska kunna skjutsa runt de gamla så att de får komma ut på en liten åktur!
Maria Fabach
maria@vimeddjur.se