Quantcast
Channel: Vimeddjur.se
Viewing all 574 articles
Browse latest View live

Påfåglar

$
0
0

Påfåglar ser man ofta i djurparker och de visar gärna upp sin fantastiska fjäderskrud som kan bestå av en mängd olika färger. Hanen är väldigt vacker och när han fäller ut sin fjäderskrud kan man höra ett rasslande ljud. På solfjädern som hanen fäller ut kan man ibland se ett mönster som ser ut som ögon. Påfågeln härstammar från Indien och kom till Sverige under 1600 -talet. De var då vanliga i slottsparker för att det skulle gå runt där och se vackra ut. Påfåglar har ett högt läte som hörs lång väg. 

pafagel

Snabbfakta:

  • Vikt: Hane 4–6 kg, hona 2,7–4 kg.
  • Färger: Hanen förekommer i en mängd olika färger. Honan är ofta grå.
  • Medellivslängd: 15 år i det vilda, men i djurparker kan de bli uppåt 20 år.
  • Föda: De livnär sig på frön, bär, insekter och ormar.
  • Honan lägger  8-15 ägg som hon  ruvar mellan 28-30 dagar.

Källa:  Skansen


Han riskerade sitt eget liv för att rädda en katt på motorvägen!

$
0
0

Alla hjältar kommer inte med slängkappa och trikåer. Det är Richard Christianson ett stort bevis på. Han riskerade sitt eget liv för att rädda en katt på motorvägen som andra bara åkte förbi och lämnade åt sitt öde. 

När Richard Christianson körde på motorvägen lade han märke till en livrädd och blodig katt som klamrade sig fast i mittenräcket på motorvägen. Han visste direkt att han måste rädda katten. Han ringde olika djurhjälpsorganisationer men de sa att det var för farligt att rädda katten eftersom den var i mitten av motorvägen och bilar åkte förbi i full fart. Men Richard kunde inte överge den rädda och skadade katten. Han bestämde sig för att själv rädda den. Katten verkade lättad över att se Richard och hoppade upp i hans armar och började spinna.

Han tog katten till Arizona Humane Society för vård. Katten som döptes till Freeway fick stanna där 30 dagar för att återhämta sig. Under dessa dagar hann Freeway bli opererad två gånger. När han var så pass frisk så han kunde lämna Arizona Humane Society så blev han hämtad av ingen mindre än sin räddare Richard som numera är hans husse eller som han själv säger  till Vimeddjur -Yes I’m his daddy! freeway

Video från själva räddningen! Vi varnar känsliga tittare för starka bilder. 

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Ridtur i naturen – detta bör du tänka på!

$
0
0

Under vår och sommar vill man vara ute så mycket som möjligt. Att njuta tillsammans med sin häst gör det hela ännu bättre! Men för att ridturen ska bli optimalt finns det en del saker att tänka på. Här har du hela listan!

Ridtur i naturen

Ansvar och hänsyn

En häst räknas i trafiken som ett fordon och är samtidigt ett djur vilket innebär att den kan vara oberäknelig, samt att människor du möter kan vara rädda för den. Därför finns det en del förhållningsregler att ta fasta på. Du ska allt di ta hänsyn vid möten och lämna företräde när det krävs. Det är bra att ha koll på Allemansrättens regler för häst och hästägare. Du får till exempel inte rida på odlad mark, stubbåkrar, gräsmattor, cykelbanor, i parker eller motionsspår. Undvik också att rida på mjuka skogsstigar om marken är blöt, eftersom detta kan skada marken. I naturreservat och på stränder kan det finnas särskilda föreskrifter, ta reda på dessa! Är du i övrigt osäker på vad som gäller, ring markägaren eller kommunen. Du är alltid skadeståndsskyldig om hästen orsakar en olycka. 

Var rädd om hästen och dig själv!

Är din häst ovan vid att rida utanför paddocken? Då kan du behöva träna den. Led den runt så att får känna på omgivningarna och vänja sig vid miljön. När hästen blir stressad eller orolig är det viktigt att du själv behåller lugnet för att inte göra det värre. Stanna upp en stund innan ni rider förbi någonting som hästen verkar tycka är obehagligt. Om hästen blir riktigt uppskrämd är det bästa att sitta av och leda den förbi det obehagliga för att undvika tråkigheter. Man kan också prova med avledande saker som tempoväxlingar och skänkelvikningar.

Häst i skogen 3

           Checklista – detta bör du inte rida ut utan:

  • Ridhjälm
  • Säkerhetsväst
  • Säkerhetsstigbyglar
  • Reflexer, både på dig och hästen
  • Mobiltelefon
  • Långa stövlar
  • Tröja/jacka med lång ärm

            Undvik

  • sjalar/halsdukar/halsdukar samt jacka/tröja med luva, då de lätt kan fastna i grenar mm.
  • att rida ut ensam utan att tala om för någon var du är.
  • att galoppera på okänt underlag
  • att hoppa över okända hinder

            Att tänka på innan du rider ut

  • Kontrollera att sadelhjorden är tillräckligt spänd, detta bör även kontrolleras regelbundet under turen.
  • Kontrollera gärna att stigbyglarna sitter som de ska.
  • Smörj gärna in både dig och hästen med insektsmedel. För hästar finns speciellt anpassade insektsmedel.

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

Hunden Killian räddade bebisen från den våldsamma barnvakten

$
0
0

Allt är inte alltid vad det ser ut att vara. Vem skulle tro att någon vill göra ens lilla barn illa – i ens eget hem dessutom. Föräldrarna hade tur att hunden Killian räddade bebisen från den våldsamma barnvakten.

Paret Benjamin och Hope Jordan skaffade en ny barnvakt till sonen Finn, 7 månader. De var givetvis noga och kollade upp 22 åriga Alexis Canes bakgrund och hon hade goda referenser. Ingen av föräldrarna kunde ana vad som pågick under de fem månader som Alexis var barnvakt.

Paret började märka hur hunden allt mer började vakta lilla Finn när barnvakten kom till dom. När Killian även började visa aggressivitet mot barnvakten så började de ana oråd på riktig. Killian har alltid annars varit en vänlig hund mot människor han möter.
hund med bebis
Arkivbild. Bilden har inget samband med artikeln. 

För att ta reda på vad som hände på dagen när de gick hemifrån placerades en gömd Iphone i soffan som spelade in ljud. Det började med svordomar, sen hör man slag. Finns gråtande ändras från vanligt gråt till gråt av smärta. De tyckte även att de kunde höra att Alexis skakade Finn. Något som kan skada ett litet barn allvarligt.

Alexis Cane erkände sig skyldig i Charleston Circuit domstolen. Hon får nu sitta 1-3 år i fängelse för att sona sitt brott.

Pappa Benjamin hoppas att andra familjer kan lära sig något av deras historia och vara vaksamma på om familjens husdjur visar ett annorlunda beteende mot t.ex. barnvakten.

Familjen konstaterar att det är något riktigt tokigt när snälla Killian visar aggression mot någon.

Källa: Dogtime.com

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

 

Kolmården fyller 50 år idag!

$
0
0

Kolmården fyller 50 år idag! Man hade Borås djurpark som förebild när man började bygga Kolmården. Kolmårdens djurpark var väldigt modern för sin tid. T.ex. så skulle man bygga en savann där flera olika djur skulle gå tillsammans. 

Delfin med tränare
1977 - Kärlek i Delfinarium
Kolmårdens djurpark. Fotograf: Leif Hallberg

Plasten där Kolmården byggdes heter Kojtäppan. Det ligger vackert beläget vid Bråviken som är en vik av Östersjön. Den 31:a augusti 1964 tar landshövdingen Per Eckerberg det första spadtaget och bygget kunde börja. Kolmården som då hade ca 2500 stycken invånare fick en plats på kartan och den har stannat. Den 27:e maj 1965 hade Kolmården invigning och 40 000 personer besökte parken. Då fanns 210 djur av olika arter. Parkens första entrèpris var 4 kronor och 50 öre. När växelpengarna tog slut höjde man till 5 kronor.

Enzo, Kolmårdens första gorillaunge någonsin
2006 - Enzo, vår första gorillaunge någonsin, föds
Kolmårdens djurpark. Fotograf: Josefina Lundin

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

 

 

Hundens dräktighet vecka för vecka

$
0
0

När du parat din tik väntar en otroligt spännande tid. Det är viktigt att vara ordentligt förberedd, och för den ovane kan det vara bra att ha en erfaren uppfödare som handledare. Att ta en valpkull på sin tik medför ett stort ansvar, både tiken och ungarna ska få den bästa omvårdnad. Följ med på en resa i hundens dräktighet vecka för vecka!

Det kan finnas stora skillnader mellan hundars löpmönster. Vissa hundar löper regelbundet medan andra löper mer sällan. De större djursjukhusen erbjuder ett progesterontest, där man med hjälp av ett blodprov lättare kan se när tiken löper.

Vecka 1
Dag 1:
När tiken utsöndrar tillräckligt med hormoner för att ägglossningen stimuleras accepterar hon hanen. Parningen föregås av en uppvaktningsfas när paret leker, men penetreringen kan ske snabbt, inom en minut. Ibland krävs flera försök, särskild om paret saknar erfarenhet. Hanen bestiger tiken och penetrerar henne, vilket ger upphov till en reflex i tikens slida att låsa fast hanen tills parningen är fullbordad, från 15 och upp till 45-60 minuter. Oftast vänder sig hanen om (180°). Då sitter paret fast i varandra med huvudet åt varsitt håll. När de ”låst fast” ska man absolut inte försöka skilja dem åt på något sätt!

Parningen kan upprepas under dag 2.

Parningslek

Dag 4: Nu når sperman äggen, dräktigheten börjar när ett av tikens ägg befruktas av en av hanens sädesceller. Ett embryo börjar växa nu och fram till dag 35.

Dag 7: Embryona flyttar sig från livmoderns topp ner mot livmoderhornen. Där ligger de och flyter omkring i livmodervätskan. Vecka 2 Dag 8:  Nu har tiken slutat löpa, och man kan borsta och pyssla om henne som vanligt.  Embryona ligger trygga och skyddade av livmoderhinnan.

Vecka 3
Dag 16: Embryona bäddas in i livmoderväggen där de fortsätter att växa. De börjar omges av fosterhinnor som ger dem näring.

Vecka 4
Dag 25:  Nu kan man se dräktigheten på ultraljud och genom blodprov mäta relaxinnivån. Man kan också få en uppfattning om kullens storlek och upptäcka eventuella avvikelser.

Vecka 5
Dag 30: Nu börjar embryona utvecklas snabbare, ögonlocken bildas.

Dräktig tik

Dag 35: Nu går embryona in i fosterstadiet, tårna skiljs från varandra, organ börjar bildas, de ökar drastiskt i vikt, skelettet börjar mineraliseras. Även tikens behov förändras, hon behöver extra energi-m mineral- och proteinrik kost. Hennes aptit kan dock minska, så ge henne gärna näringstillskott.

Vecka 6
Dag 40: Fostrens klor bildas.

Vecka 7:
Dag 45: Tiken måste avmaskas, det är extra viktigt att hålla alla parasiter borta eftersom de kan smitta valparna med sjukdomar. Det är också dags att göra ordning en plats där tiken kan valpa och sedan dia och pyssla om sina ungar. En lugn plats i ett varmt rum med lättstädat golv. Se också till att ha tillräckligt med handdukar och filtar för att kunna byta ofta.

Dräktig tik

Vecka 8
Dag 50: Nu förbenas fostrens skelett, och man kan se dem på röntgen. Att låta tiken röntgas nu är att rekommendera eftersom man ser hur många valpar som ligger i magen och undviker att valpar blir kvar i magen. Röntgen är varken farligt för tiken eller för valparna.

Vecka 9
Dag 58: Nu är det snart dags för nedkomst. Tikens kroppsform ändras, vulvan vidgas och bäckenligamenten mjukas upp. Hon letar efter en plats att bädda på. Hon verkar orolig, men allt är normalt. Gör i ordning en låda för valparna som är lätt för tiken att komma åt. I lådan ska du lägga ett tjockt lager med tidningar och sedan handdukar eller lakan över, detta ska bytas ofta.

Dräktig tik

Förbered tiken för valpning;
Duscha tiken så hon är ren inför valpning. Om  hon är långhårig, ansa pälsen runt vulvan. Ta tempen tre gånger per dag, när temperaturen faller med en grad från genomsnittet de senaste dagarna, betyder det att valpning kommer att ske under de två närmaste dygnen.

Tik med valpar

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 

Foto: Stig Mylfalk

Bebissköldpadda räddad från dammluckor

$
0
0

En liten bebissköldpadda räddades från dammluckor tack vare ett uppmärksamt barn. En dag när en pappa var med sin son och fiskade nära en damm såg sonen hur en liten sköldpadda kämpade mot de starka strömmarna vid luckan in till dammen. 

Eftersom sköldpaddan antagligen skulle dö om den blev insugen i dammluckan så bestämde de sig för att rädda honom. De hade med sig ett nät som de lyckades fånga sköldpaddan in med och få upp den på land.

Men som ni kanske vet så ska vattensköldpaddor inte leva på land så sköldpaddans räddare tog med honom hem och låter nu honom bo i deras lugna damm i trädgården där det inte finns någon risk att sugas in i några otäcka dammluckor. Ett riktigt lyckligt slut för den lilla sköldpaddan.
sköldpadda
Arkivbild. Sköldpaddan på bilden har inget med artikeln att göra. 

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Källa:Hd.se

Roliga aktiviteter som stärker gemenskapen i stallet

$
0
0

När man har häst, är medryttare, skötare eller rider på ridskola så brukar man ju oftast rida eller köra beroende på vad hästen används till. Men för att stärka gemenskapen mellan stallkompisarna och ha det trevligt tillsammans finns det massa andra roliga aktiviteter att hitta på.

Att smörja träns och sadel är kanske inte alltid den roligaste uppgiften man har i ett stall men för att göra det roligare kan man ta en filt och sätta sig ute i solen tillsammans med stallkompisarna och smörja träns och sadel tillsammans. Passa även på att ha knytisfika så blir stunden ännu trevligare.

Är det varmt och skönt väder kan man passa på att tvätta hästen ordentligt. När hästen är torr kan man ha på pälsglans, särskilt i manen och svansen så man får den riktigt fin. Det finns olika roliga frisyrer man kan göra både i manen och svansen. Prova dig fram tillsammans med stallkompisarna.
Roliga aktiviteter som stärker gemenskapen i stallet

För att göra mockningen roligare kan ni mocka på tid. Givetvis ska boxen/spiltan vara ren och fin. Den som vinner slipper mocka nästkommande dag då ni andra hjälps åt med vinnarens box/spilta.

Är ni ett privatstall kan det vara kul att starta egen ridklubb. Ni kan planera för egna tävlingar t.ex. i gymkhana  som både häst och ryttare brukar tycka är riktigt kul. Bjud in släkt och vänner som publik. Gymkhana brukar vara väldigt underhållande. Det förstärker gemenskapen ytterligare att ha egna klubbkläder. För att samla in pengar kan ni vara med på aktiviteter där man kan erbjuda ponnyridning.
Roliga aktiviteter som stärker gemenskapen i stallet

Finns det nybörjare i stallet kan man ordna teorilektioner för dem. Nybörjarna kommer både lära sig hur man tar hand om en häst och fortare komma in i kompisgänget i stallet.

Det finns horseshow både i Göteborg och Stockholm. Hyr en buss med busschaufför och åk tillsammans.

Har ni ett uppvärmt klubbrum kan ni ha filmkväll med tillhörande godis och chips.

Sov över på höskullen och berätta spökhistorier för varandra. Ni kommer garanterat få en mysig och läskig kväll.

Om ni har tröttnat på stallaktiviteterna så packa en matsäck och rid ut med stallkompisarna på en långritt. Det är alltid spännande att utforska nya vägar.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Foto: Lilla Vårdhästen

 


Vårdhäst ger de äldre en ljusglimt i vardagen

$
0
0

Daniela kom på idén med vårdhäst när hon hade ett gäng mini-Shetlandsponnys. Hon trodde att denna ras, med sin mankhöjd på ca 83 cm i kombination med sitt behagliga temperament var som gjorda för uppdraget. Det visades sig bli en succé, för en vårdhäst ger de äldre en ljusglimt i vardagen!

lilla-vårdhästen-2

Hästar kan fylla en viktig funktion eftersom de kan framkalla minnen hos de äldre då  många är uppväxta på gård och med arbetshästar. Det var en viktig tanke Daniela hade när hon började spinna på sin företagside’,  samt att hästarna skulle vara små och behändiga och ha ett lugnt och behagligt temperament.

Daniela är uppvuxen med kanin, höns och katter men har tidigt haft ett hästintresse. Men det blev först på högstadiet som hästintresset utvecklades då hon kunde åka ut till stallet själv.  Sedan dess har hästintresset hållit i sig och så småningom ledde det till en gård med egna hästar. Shetlandsponnyn Shivas  köptes egentligen som sällskap till en större häst, men kom att bli Danielas och förmodligen Sveriges första vårdhäst.

Ett besök av en vårdhäst

Daniela berättar att de brukar lasta ur ponnysarna lagom till eftermiddagsfikat på äldreboendena och ett besök tar ca 1 -2 timmar.

-Vi börjar med att prata lite med de gamla,berättar Daniela. Sedan får de som vill, prova på att borsta hästarna eller ta en liten promenad. De orkar oftast inte så länge, men mot slutet är det alltid några få kvar. Då har  man mer tid att prata med dem, och de får en chans att berätta om sina hästrelaterade minnen.

Det händer att de jämför våra hästar med hästar de haft som barn, jämför storlek, hovar m.m. Det har t.o.m hänt att en man har trott att vår ena ponny var en hund på grund av den lilla storleken.
Daniella har även hört om den som tar emotäldre på sina gårdar. Detta är inget hon gör idag, men hoppas på att göra det i framtiden.

För tillfället har Daniela ingen shetlandsponny och verksamheten ligger vilande medan Daniela själv läser till veterinär. Den ena hästen var hon bara fodervärd åt och den andra fick avlivas på grund av sjukdom.
- Han hette Shivas och hade verkligen glimten i ögat, minns Daniela Han blev bjuden på både knäckebröd och äppelbitar av de äldre, så han sökte efter det vart han än kom. Han var lugn och medgörlig, och han följde med på allehanda upptåg, berättar Daniela.
- Vad jag vet så finns det ingen som arbetar strukturerat med vårdhästar här i Sverige förutom jag, men det finns nog de som jobbar på äldreboenden som har hästar som de tar med ibland så att de äldre får hälsa på dem. Men vi är de enda som driver en verksamhet med vårdhästar vad jag vet. Vi fick ganska mycket uppmärksamhet i medierna när vi startade, och jag tror att det väckte intresset hos många så att de också började. Många arbetar liknande mot barn inom t.ex. särskola, att man tar emot barn på gårdarna. I USA använder man amerikanska miniatyrhästar på samma sätt som vi använder ledarhundar häroch de används också mycket mer inom vården.

Organisationen Gentle therapy carousel miniature horses besöker sjukhus och allehanda vårdinrättningar. Även i Grekland har jag hört att vårdhästar finns, men jag är osäker på hur stort det är där.
- I England tror jag man använder det lite mer, säger Daniela. Här i Sverige ska ju allt vara så kontrollerat och det här med allergier är väldigt känsligt. Många boenden väljer att inte ta in djur om det finns någon allergiker. Men på boendet i Märsta, som var vår första kund, resonerade man så att denna äldre generationen inte är lika allergiska  och om någon i personalen var det så behövde den personen inte jobba just den dagen. Personalen där såg verkligen nyttan detta gör för de boende framför eventuella  problem

Att utbilda en stabil vårdhäst

Vårdhästar tränas och förbereds på olika sätt, bland annat genom att utsättas för överraskande moment som att man tappar något precis bakom dem.

- De måste verkligen kunna stå med alla fyra hovar på marken och vara ganska lättstyrda, säger Daniela Man vänjer dem vid att vara i olika miljöer, och de får inte bli rädda om det kommer fram folk.

- Shivas blev jätterädd en gång när en dement man plötsligt hoppade upp på honom och ville rida, berättar Daniela. Mannen var lång och gränslade över den lilla hästen som trots att den måste ha blivit ganska förskräckt ändå klarade av att behålla lugnet.

Hästarna måste gilla läget och inte bli stressade av oförutsedda händelser. Dementa personer är oförutsägbara och kan reagera väldigt starkt när gamla minnen kommer upp. Det är svårt att förutse dera nästa drag. Men de här personerna kan också få en väldigt speciell kontakt med hästarna och finna ett bra samspel, eftersom båda kommunicerar väldigt mycket med känslor.
Ibland har vi fått ta in hästarna inomhus när de boende inte har kunnat ta sig ut. Det har oftast fungerat bra. Shivas har till och med åkt hiss. Men det är viktigt att man från början är öppen och säger till om hästarna blir stressade. Fördelen med att kunna ha hästarna inne är också att även de sängliggande får möjlighet till deras närhet.
- Ett starkt minne jag har är när Shivas fick gå in till en kvinna som var sängliggande, fortsätter Daniela. Kvinnan började fläta hans man, och till slut somnade nästan Shivas stående för att han njöt så mycket.

Framtiden

Just nu läser Daniela till veterinär  och de kommande två åren är intensiva. Hon tvivlar därför på om hon kommer ha tid att träna upp någon ny vårdhäst, men i framtiden hoppas hon kunna komma igång igen, och även ta emot besökare till sin gård. Hon hoppas också kunna knyta till sig en medarbetare som också kan åka ut på besök.
- Det ska vara en person som både förstår hästen bra och har känsla för hur äldre fungerar, planerar Daniela.  Man kan inte bara låta vem som helst åka iväg med hästen. Det är ett väldigt stort ansvar!

Daniela hoppas mycket på Nordsvensken som hon har nu som är ett år gammal och hon har planer på att göra honom till körhäst, så att han ska kunna skjutsa runt de gamla så att de får komma ut på en liten åktur!

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Det homosexuella pingvinparet som väntar smått

$
0
0

Det homosexuella pingvinparet som väntar smått. Pondus och Herman Piele har tidigare levt med varsin tjejpingvin, men valt att bilda ett par tillsammans. De ruvar nu på två ägg och väntar små bebispingviner.

På Akvariet i Bergen bor Åsnepingvinerna Pondus och Herman Piele. De har bildat ett något udda par och väntar nu tillökning. Likt oss människor är de monogama av sin natur, men ibland blir det skilsmässa och nu har de två killarna funnit varandra.
Det homosexuella pingvinparet som väntar smått

Pingviner lägger oftast två ägg, men i år var det två andra par som fick tre ägg var. Man tog ett ägg från varje par och placerade äggen hos det homosexuella paret. Äggen togs emot med öppna vingar och nu ser nog det förälskade paret fram emot att bli föräldrar.

Kort fakta om åsnepingviner:

  • Åsnepingviners föda består b.la. av krill, sill och andra småfiskar
  • Åsnepingviner kan bli upp emot 30 år gamla.
  • Åsnepingviner är ca 80 cm höga och en hane kan väga upp till 8 kg.
  • Åsnepingviner kan inte flyga
  • De bildar par genom att hanen går fram till honan och bockar. Bockar hon tillbaka accepterar hon hans ”frieri”
  • Boet byggs i en cirkel där de lägger stenar.
  • Åsnepingviner lägger vanligtvis två ägg som de ruvar i 34-36 dagar
  • Miljön i djurparken består av både land och vatten.

Det homosexuella pingvinparet som väntar smått

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Ledarhunden räddade sin matte

$
0
0

Ledarhunden räddade sin matte från skolbussen. Audrey Stone som är synskadad var ute och gick i Brewster, New York med sin ledarhund Figo när en skolbuss kom emot henne och Figo.

Figo agerade blixsnabbt och kastade sig mot bussen för att skydda sin matte Audrey. Föraren till bussen säger att han inte såg kvinnan och hunden komma gående. Vittnen berättar att det såg ut som Figo försökte ta den största smällen av bussen för att Audrey inte skulle bli skadad.
Ledarhunden räddade sin matte
Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra.

Stackars Figo bröt tassen i olyckan och delar av hans päls satt fast på bussen. Audrey bröt flera revben, en fotled samt skadade armbågen. Båda återhämtar sig på djursjukhus respektive sjukhus. Det är säkert många som håller med  matte Audrey att Figo borde få medalj för sin hjälteinsats.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Källa: Hd.se

Lattematten workout Pop Up – gympa med din hund

$
0
0

Känner du hellre för att ligga och gosa med din hund istället för att dra till gymmet? Nu finns det inga ursäkter längre! På Lattematten workout kan du träna både styrka, smidighet och balans genom roliga övningar tillsammans med din hund, lett av en instruktör.

LattemattenWorkout5hu-1024x757

Träningen sker i grupp, men det går också att boka personlig träning. Under terminerna har de också längre kurser man kan gå. Ett roligt alternativ för dig som gillar att träna. När du tränar tillsammans med din hund blir det dubbelt så roligt!

DATUMWORKOUT POP UP:
14 juni i Vasaparken
26 juli i Tantolunden
23 augusti i Humlegården
Samling en kvart innan.

KOSTNAD:
En gång: 190 kr
Alla tre: 500 kr
Inkl. picknick

ANMÄLAN:
Max antal deltagare vid varje tillfälle är 15 personer, så anmäl dig i god tid!
Anmäl dig genom att skicka ett mail till lattematten@gmail.com.

foto: Alana Gordon

Linda Åkesson

linda@vimeddjur.se

Kvinna med djurförbud i Norge är nu åtalad för djurplågeri även i Sverige

$
0
0

Kvinna med djurförbud i Norge är nu åtalad för djurplågeri även i Sverige. Hon reste utomlands och lämnade sina två hundar utan tillsyn i sex dagar. Kvinnan som är ”känd” på nätet som djurplågare har en djurplågeridom i sitt hemland Norge och har livstids djurförbud. Hon förbjuds att äga, sköta, sälja, köpa eller på något sätt hantera djur. 

I Norge har kvinnan livstids djurförbud efter att bland annat ha kastat hundvalpar i väggen. Av hennes 25 hundar blev 22 stycken omhändertagna och tre avlivade. Hundarna var då vanvårdade, sjuka och nervösa i temperamentet. År 2010 flyttade kvinnan till Strömsunds kommun i Sverige. Länsstyrelsen i Jämtland fick varningar om den norska djurplågaren  men kunde inte göra annat än göra kontroller hos henne. Djurförbudet i Norge gäller nämligen inte i Sverige. Men nu har alltså kvinnan blivit åtalad för djurplågeri även i Sverige.

Hon reste till Georgien för att köpa en ny hund och lämnade då sina två andra hundar utan tillsyn i sex dagar. Hundarna var så hungriga så de ätit av sin egen avföring. Den ena hunden var instängd i ett litet utrymme utan vatten. Det var avföring och urin på golvet samt att det luktade ammoniak.
Kvinna med djurförbud i Norge är nu åtalad för djurplågeri även i Sverige
Arkivbild. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Foto: Magdalena Kabulak

Källa: Ltz.se

Myggmedel till hund

$
0
0

Jag undrar om det finns något myggmedel som är lämplig att använda till hunden? Hittar inget i djuraffärerna och apoteket vågar inte svara på om det man har till människor är okej att använda på hundar.

Tack på förhand!

Susan

Hanna svarar:

Hej Susan!

Generellt så rekommenderas inte myggmedel för människor till hund, detta på grund av att hundar gärna slickar sig och på så vis får i sig medlet. I djuraffär finns det ofta olika insektssprejer att hitta, framförallt mot fästingar, dessa, och även fästingskydd i form av bland annat Shoo tag och Scaliborhalsband har viss verkan mot mygg, vissa upplever att man nästan helt slipper myggen medans andra inte ser någon större effekt. Man kan även testa citronbaserade produkter. Utöver detta rekommenderas att man försöker undvika utevistelse på kvällen i de värsta myggområdena och att man använder sig av myggnät.

Med vänliga hälsningar,

Veterinär Hanna

Hornhinneskada på hamster

$
0
0

Hej!

Jag har en relativt ung hamster som fått en hornhinneskada på ena ögat. Är det ”värt” att ta honom till en veterinär eller kan jag behandla ögat hemma? Jag har jobbat med djur tidigare och har behandlat liknande skador på arbetstid så jag vet ju hur man gör, men jag tänkte att det är bäst att fråga någon som har utbildning först.

Hälsningar

Matilda

Hanna svarar:

Hej Matilda!

Jag rekommenderar som utgångspunkt att du uppsöker veterinär med din hamster för att få bekräftat att det faktiskt är tala om en hornhinneskada och kontrollera så att den inte är så djupgående att man riskerar vidare skada på ögat. Din veterinär kan i så fall även skriva ut medicin om man t.ex. skulle behöva behandla med antibiotika då skador på hornhinnan lätt blir infekterade.

Mindre ögonproblem hos hamster, så som milda ögoninflammationer kan ofta behandlas i hemmet genom sköljning med t.ex. koksaltlösning eller Zilk-eye samt behandling med Noviform ögonsalva.

Lycka till med ögat!

Med vänliga hälsningar,

Veterinär Hanna


kan vuxen katt bli stallkatt?!

$
0
0

Vi kan inte längre ha kvar våra katter och har ett par som är redo att ta emot dem. Katterna är idag både inne och utekatter men kommer i så fall att bli stallkatter. Jag tror själv att detta är från katt till katt och att man bör prova och sedan göra en bedömning. Jag tror däremot inte att de bör bli enbart innekatter.

Med vänliga hälsningar

Liselott

Hanna svarar;

Hej Liselott!

Jag håller med din bedömning av situationen, många katter som är vana vid, och är glada för att gå ut klarar utmärkt att vara ”stallkatter” men då katter kan vara mycket känsliga för förändringar är detta individuellt och man bör ha en prövotid för att se hur de anpassar sig. Självklart skall även stallkatter ha tillgång till den mänskliga kontakt de är vana vid, en uppvärmd plats att gå in på och färskt foder/vatten.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Veterinär Hanna

Kan katter bli stressade av att klappas?

$
0
0

Kan katter bli stressade av att klappas? Det påstår internationella djurbeteendespecialister som har gjort en studie om kattens stressnivåer. Specialisterna klappade katterna och man testade stressnivåerna innan och efter att katterna klappats.

Testresultatet visade att ingen av katterna egentligen tyckte om att bli klappade. När katterna blev klappade av djurbeteende specialisterna utsöndrade de hormoner som är länkade till ångest. De katter som visade mest att de tolererade klappandet visade sig bli mest stressade.
katter blir stressade av att klappas

Testet var sponsrat av Ceva Animal Health som är ett stort företag inom djurhälsa. Man testade också om katter i flerkatthushåll visade mer stress men man kom fram till att så var inte fallet. Man kom till och med fram till att katter under två år var mer stressade om de levde i ensamkatthushåll än i flerkatthushåll.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Diskutera i vårt forum!
Dock kan man undra om testet verkligen visar rätt resultat, kan det ha med att göra att katterna blev klappade av en främmande person?

 

En illegal hundköttshandlare sköt sig själv i benet och dog

$
0
0

Ibland slår ödets ironi till. Illegal hundköttshandlare sköt sig själv i benet och dog. Mannen som var verksam som illegal hundköttshandlare i Kina skulle visa hur det går till när han dödar hundarna men dödar av misstag sig själv.

Mannen skulle visa andra gängmedlemmar hur det går till när han dödar hundarna med armborst och giftpil. Av misstag skjuter han sig själv i benet med pilen. Mannen avled i ambulansen på väg till sjukhuset. Polisen larmades till platsen i Hunan, Kina och de grep flera gängmedlemar som var kopplade till den svarta marknaden av hundkött. Gänget ska ha dödat fler än 1000 hundar som sen paketerats, frysts och sålts. En illegal hundköttshandlare sköt sig själv i benet och dog
Arkivbild. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. 

Att man dödar hundar för mat i länder som Kina är väldigt vanligt då det av många anses som en stor delikatess.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Foto: Stina Blomkvist

Källa: Newsner.com

Första hjälpen för djur

$
0
0

Första hjälpen för djur, hur kontrollerar du om ditt djur är vid medvetande, hur gör du en nossnara och vad vad gäller vid ormbett? Här får du tips och råd om hur du skall agera om olyckan är framme.

Ditt djur kan plötsligt drabbas av en olycka eller bli hastigt sjuk. Då kan vara bra att ha lite grundläggande kunskaper i första hjälpen för djur. På ett enkelt sätt kan du göra en nossnara för att inte riskera att bli biten. Om ditt djur blir  biten handla fel i paniken som uppstår. Den som har lite grundläggande kunskap kring första hjälpen, drabbas inte lika ofta av panik. I stressade situationer gör kunskap att man kan tänka konstruktivt.

  • Kontrollera om djuret är vid medvetande. Om djuret inte reagerar och är medvetslöst kan hjärt och lungräddning behövas. Läs mer om hjärt och lungräddning här.
  •  Är djuret vid medvetande kan man börja åtgärda eventuella skador.
  • Prata lugnt med djuret och låt det veta när du försiktigt rör vid den. Har djuret ont kan den bitas i panik och nossnara kan behövas. Nossnara får dock inte användas om djuret har svårt att andas.
  • Man kan göra en nossnara av tex ett rep, gasbinda, koppel eller tygremsa. För att göra nossnaran, gör en ögla genom att göra en vanlig knut. För öglan över djurets nos och dra åt försiktigt. Knuten skall hamna ovanför djurets nos. Ändarna korsar man under nosen och sen knyter man fast de bakom öronen.

Första hjälpen för djur

  • Har djuret fått en  djupare sårskada som går igenom hela huden bör det undersökas av veterinär. Ett litet hål kan dölja en större skada som tex vid bitskador. Bakterier kan hamna under huden och orsaka en varböld. Tvätta såret med koksaltlösning eller vatten, sätt på bandage om möjligt och kontakta veterinären.
  • Vid brännskada skölj med kallt vatten i 15 minuter. Skydda brännskadan med kompress och bandage. Samt kontakta veterinär.
  • Vid ormbett se till så djuret håller sig stilla för att undvika ytterligare spridning av giftet. Om möjligt bär djuret till bilen/båten särskilt vid bett i tassarna eller benen. Har du ett större djur kan en provisorisk bår behöva göras av tex en filt eller bred planka. Man bör alltid åka till veterinär vid ormbett, då ormbett kan ge skador på djurets organ.
  • Har djuret blivit förgiftat skall man inte försöka få den att kräkas. Är djuret vid medvetande kan foder eller vatten ges för att späda ut giftet. Åk till veterinären så fort som möjligt och om möjligt ta med ett prov på det djuret ätit av.
  • Har djuret fått värmeslag kan du läsa mer här!

 

 

 

 

 

Djur i bil kan leda till värmeslag

$
0
0

Nu när sommaren och värmen med den kommit händer det tyvärr att hundar, katter och andra djur utsätts för värmeslag. En vanlig orsak kan vara att man lämnat djuret i bilen. Trots varningar från media och allmänheten så når informationen om hur fort det blir varmt i en bil inte riktigt fram till alla. Kanske vore det en bra ide att införa ett moment i körkortsutbildningen där den blivande föraren får prova på den stigande hettan i en bil en varm sommardag. Så klart under kontrollerade former.

Tänk på att aldrig lämna ditt djur i bilen under sommarhalvåret, inte ens i skuggan då solen förflyttar sig snabbt och bilen lätt hamnar i gassande sol. Värmen stiger fort och djuret kan få värmeslag, bli medvetslös och i värsta fall dö!

Tabell över hur varmt det blir i en bil:
tabellvarmeibil
Djur som lättare drabbas av värmeslag är:

  • Djur som haft värmeslag tidigare
  • Är överviktiga
  • Är trubbnosade
  • Är gamla
  • Har en tät och tjock päls
  • Har problem med andning
  • Har problem med hjärtat
  • Går på behandling med medicin (Fråga din veterinär för mer info)

Tecken på värmeslag:

  • Hässjning
  • Torra/klibbiga slemhinnor.
  • Dregling
  • Feber
  • Hög puls
  • Kräkningar
  • Medvetslöshet
  • I värsta fall svårigheter med andning samt koma.

Har djuret drabbats av värmeslag och eventuell chock eller medvetslöshet så kan hjärt och lungräddning krävas. Hur skall man då veta om djuret är medvetslöst? Får du någon reaktion när du pratar med det. Ruska försiktigt och se om du får någon reaktion. Kontrollera att slemhinnorna i munnen är rosa. Trycker du på det och färgen försvinner men den rosa färgen omedelbart kommer tillbaka- då slår djurets hjärta. Är färgen blek eller grå/blåaktig kan djuret ha andningssvårigheter eller störd blodcirkulation. Hjärt och lungräddning kan behövas. För att känna om djuret har puls, kan man sätta fingrarna på sidan av bröstkorgen bakom armbågen och leta efter hjärtslag. Är djuret inte medvetslöst men kraftigt påverkat av värmen kan man direkt börja kyla ner, den med vatten eller fuktiga handdukar. Ett djur som drabbats av värmeslag, bör alltid kontrolleras av veterinär, då inre skador på tex organen kan ha orsakats av värmeslaget. Är djuret medvetslöst kan man behöva göra hjärt och lungräddning:

Konstgjord andning
Öppna djurets mun och kontrollera så att luftvägarna är fria. Dra även fram tungan och kontrollera svalget så inget sitter där och stoppar djurets andning. Stäng munnen blås försiktigt in luft genom djurets nos och se om bröstkorgen höjer sig. Viktigt att tänka på att små djur har små lungor så man skall blåsa försiktigt och inte för mycket luft för att inte skada djuret. Blås in luft ca 20 gånger i minuten tills andningen kommit igång eller veterinär tar över.

Hjärt och lungräddning
Öppna djurets mun och kontrollera så att luftvägarna är fria. Dra även fram tungan och kontrollera svalget så inget sitter där och stoppar djurets andning. Lägg djuret i sidoläge med en handflata mot revbenen närmast bakbenen. Tryck ett par gånger på bröstkorgen för att få igång andning och hjärta. Om andningen eller pulsen inte kommit igång så gör så här:
Ha djurets mun stängd och blås försiktigt in fem andetag. Se till så bröstkorgen höjer sig men inte blir onaturligt stor. Desto mindre djuret är ju försiktigare bör du blåsa för att inte skada djurets lungor. Sätt dig på knä bredvid djuret och lägg handflatorna mot bröstkorgen, strax bakom lite ovanför armbågen.
Med raka armar trycker du på bröstkorgen i snabb följd. Ungefär två tryck per sekund. Man skall vara försiktig så man inte krossar revbenen men trycken skall vara tydliga.
Mellan varje tryck måste bröstkorgen få expandera helt. Gör en paus i hjärtmassage och ge två andetag. Fortsätt sedan hjärtmassagen. Är du ensam med djuret, upprepa 30 tryck och två andetag tills puls och andning återkommer eller veterinär kan ta över.

Om du hittar ett djur i en bil
Då kan du kan SMS:A registreringsnumret på bilen till 72503, det är Transportstyrelsens sms tjänst där du får svar på vem som äger bilen och sen SMS:A eller ringa någon nummerupplysning så du får telefonnumret till ägaren av bilen. Man kan då ropa ut både bilägarens namn och bilens registreringsnummer, om man tex befinner sig på en utställning, affär eller i ett köpcentrum. Är djuret uppenbart påverkad av värmen är det bäst att ringa polisen som då får komma och slå sönder en ruta och ta ut djuret. I riktigt akut läge kan man själv slå sönder fönsterrutan till bilen, dock är det bra att ringa polisen innan för att få klartecken för att ej bli betalningskyldig.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Viewing all 574 articles
Browse latest View live